Kamu kurumlarında çalışanlarda kariyer yönetimi ve kariyer planlama: Orta Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğünde bir uygulama
Career management and career planning in the public servants: An application in Central Anatolia Regional Directorate of Customs and Trade
- Tez No: 408617
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ZEHRA SAVİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kariyer, Kariyer Yönetimi, Kariyer Planlama, Kamusal Örgütler, Career, Career Management, Career Planning, Public Organizations
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmada bu güne kadar çok fazla çalışılmamış bir konu olan kamuda gerek bireysel gerekse örgütsel kariyer yönetimi ve kariyer planlaması çalışmalarının çalışan gözünden algısı irdelenmeye çalışılmıştır. Bu amaç doğrultusunda konuyla ilgili literatürden araştırmanın teorik kısmı hazırlanmış, uygulama kısmı için ise uygulama anketi Orta Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğünün 134 çalışanına uygulanmıştır. Anket sonucu elde edilen bilgilerin çözümlenmesi SPSS 15 paket programında bilgisayar ortamında gerçekleştirilmiş, yönetici ve çalışan grubu cevapları ve cevaba etkisi olabileceği düşünülen demografik özelliklerin istatistiki incelemesinde Ki-Kare testi, regresyon ve korelasyon tabloları kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, çalışan ve yönetici gruplarının bireysel ve örgütsel kariyer yönetimi ve planlaması çalışmaları hakkındaki algıları ile kamuda verimliliğin arttırılması hususunda ortaya çıkan sonuçlara göre teşhis ve çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study it has been aimed to research either individual or organizational career management and career planning studies in public sector from an employee's viewpoint about which many studies have not been carried out until today. In line with this purpose theoretic part of the research has been prepared by means of applying to relevant literature and also application survey has been applied to 134 employees of Middle Anatolian Customs and Trade Directorate for application part. Analysis of information obtained as a result of this survey has been performed in SPSS 15 package programs and in computer environment and chi square test, regression and correlation tables have been used to review the answers of executive and employee groups and to examine statistically demographic features that may affect these answers. In consequence of this research, diagnosis and solution suggestions have been offered about employees and executive groups individual and organizational career management and planning studies and increasing of productivity in public sector according to results obtained.