Kronik hepatit C tedavisinde prognostik parametre olarak TGF - ß1'in etkinliği
The effecttivenes of TGF - ß1 in the treatment of chronic Hepatitis C as a prognostic parameter
- Tez No: 408670
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK KILIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kronik hepatit C infeksiyonu, TGF-ß1, pegile interferon, Chronic hepatitis C infection, TGF-ß1, pegylated inter
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Kronik hepatit C infeksiyonun tedavisinde kullanılan interferonların, tedavi maliyetinin yüksek oluşu ve yan etkilerinin çokluğu nedeniyle, tedavinin başarısını değerlendirmede kullanılan göstergeler önem kazanmaktadır. Bu göstergeler tedavinin devamı veya sonlandırılmasında bize yol gösterecektir. Bu çalışmada pegile interferon ve ribavirin tedavisi alan hastalarda, tedavi yanıtının değerlendirilmesinde serum TGF-ß1 düzeylerinin etkinliğini araştırmayı amaçladık.Çalışmaya Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. polikliniği ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. polikliniğine başvuran, kronik hepatit C infeksiyonu tanısı almış 12 hasta tedavi grubu ve anti-HCV(+), HCV-RNA (-) ve KCFT normal olan 12 birey kontrol grubu olarak alındı. Kontrol ve tedavi grubunda (tedavi öncesi ve tedavinin 24. haftasında) TGF-ß1 (BIOSOURCE Immunoassay Kit Catalog?KAC 1688/KAC 1689 USA) düzeyleri mikroELİSA yöntemi ile çalışıldı.Hasta grubunda tedavinin 24. haftasındaki TGF-ß1 düzeyleri ile tedavi başlanmadan önceki TGF-ß1 düzeyleri arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark saptandı (p =0,021). Bu bulgular sonucunda TGF-ß1 düzeylerinin interferon tedavisine yanıtın değerlendirilmesinde yardımcı bir prognostik parametre olabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Markers which are used to ases the effectiveness of the treatment has gained importance since interferons used in treatment of chronic hepatitis C infections are expensive and has various adverse efects. These markers helps in making desicion to stop or maintain the treatment. We aimed to evaluate the effectiveness of serum TGF-ß1 in assesing treatment responces in interferon taking patients.12 patients having chronic hepatitis C infections as treatment group and 12 patient having anti-HCV (+), HCV RNA (-) and normal liver function tests as control group were included to the study in Kırıkkale University Medical Faculty and Afyon Kocatepe University Medical Faculty at the Infectious Diseases and Clinical Microbiology Deparment. TGF-ß1 levels (BIOSOURCE Immunoassay Kit Catalog?KAC 1688/KAC 1689 USA) were measured with microELISA methods in control and treatment groups (At the beginnig and 24 th weeks of the treatment)Statistically significant differences were detected in TGF-ß1 levels in the treatment group measured at the beginning and 24 th week of the treatment. These datas brings mind that, TGF-ß1 levels may be used as a prognostic parameter in the interferon treatment