İşletmelerde kariyer yönetimi uygulamalarının çalışan motivasyonuna etkileri: Bir sanayi işletmesi örneği
The effect of carreer management appli̇cati̇ons to employee motivation in business
  1. Tez No: 408788
  2. Yazar: MUSA ELMALI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kariyer Yönetimi, Motivasyon, Career Management, Motivation.………………………………….
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmanın amacı; üretim ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren bir işletmede çalışan personelin ve yöneticilerin“kariyer yönetimi”ve“kariyer geliştirmeye”yönelik algılarını,“motivasyon”,“bireysel kariyer planlama”,“bireysel kariyer geliştirme”düzeylerini saptamak, bu kavramların birbirleri ile ilişkilerini ortaya koyarak, kurumlarında örgütsel performansı artırmanın yollarını ortaya koymaktır. Çalışmada anket yöntemi kullanılmıştır. Anket formları Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren bir işletme çalışanları ve yöneticilerine uygulanmış ve 134 anket formu geçerli sayılmıştır. Veriler istatistiksel paket programında değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde KMO-Bartlett testi, faktör analizi, Cronbachalpha güvenirlik analizi, bağımsız örnek t testi, tek yönlü varyans analizi, LSD testi ve korelasyon analizi teknikleri kullanılmıştır. Çalışmada aşağıda belirtilen sonuçlara ulaşılmıştır; Sanayi sektöründe çalışma yaşamına yeni başlayanlar olduğu gibi uzun zamandır bu sektörde çalışan kişiler de bulunmaktadır. Bu nedenle örneğin çalışanların çalışma süreleri ile kurumda kariyer yönetimi uygulamalarına yer verilmesinin motivasyona sağladığı katkı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunmaktadır. Diğer bir deyimle bilinenin aksine bir sonuç çıkmamıştır. Diğer taraftan çalışanların ilerleme ve gelişmelerine destek verilmesi, kişilik özelliklerinin, ilgi ve tercihlerinin ortaya çıkarılıp değerlendirilmesi, kariyer yönetimi uygulamalarının süreklilik arz etmesinden memnun oldukları, kendilerini geliştirme imkânı buldukları bu nedenle kendilerini kurumun değerli bir üyesi olarak gördükleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of thıs research is determining the level of the perceptıon for career management, career improvement, motıvatıon, individual career planning and ındıvıdual career improvement of the managers and staffs working in a company operating in produktion and service sector and finding the way of rising the organisational performance in assosications reveling the relationships of these concepts with each other. The survey method was used in the study.The survey forms were applied to the business employees and managers working in industry and 134 survey forms was considered valid.The data was evaluated in statistical software program.KMO bartlett test factor analysis, Cronbachalpha reliability analysis, independent sample test, Oneway analysis of variance, LSD test and corelation anlysis were used in the evaluation of datas. In this study, the following conclusions were reached: Besides the new workers starting to working lifein industry, there are also long term workers in this sector. So, for example, there are statistically significant relationships between the working hours of workers and the contribution of career management application to motivation. In other words, there isn't a result unlike known. On the other hand, these results were reached: the support to the workers for their progress and development, personality characteristics, the emergence and evaluation of interests and preferences of them, the satisfaction fort the continuity of career management application the opportunıty of self development and they feel themselves a valuable member of this associations.