İnsan kaynakları uygulamalarının çalışanların motivasyonlarına etkisini belirlemeye yönelik bir araştırma
A research to determine the effect of human resources applications on the motivation of employees
  1. Tez No: 570888
  2. Yazar: HAMZA AHMADOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OLCA SÜRGEVİL DALKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları, İnsan Kaynakları Yönetimi Uygulamaları, Motivasyon, Human Resource, Human Resource Management Applications, Motivation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Motivasyon, hayatımızın her alanında karşılaştığımız önemli konudur. Özellikle de çalışma hayatında başarıya etki eden en önemli faktörlerdendir. Bu yüzden çalışan motivasyonu işletmede başarı için en önemli etkenlerden biridir. Lakin yüksek motivasyonla çalışanlar fazla çaba gösterecek ve bu da işletmelerin gelişmesine imkan verecektir. Çalışan motivasyonuna etki eden birçok unsur bulunmaktadır. Bu unsurlardan bazıları maddi, bazıları ise, manevi boyuta sahiptir. Bu çalışma ile de İnsan Kaynakları Uygulamalarının Çalışan Motivasyonuna Etkisi anlatılmaya çalışılmıştır. Bu çalışmanın amacı, insan kaynakları uygulamaları ve çalışan motivasyonu arasında nasıl bir ilişkinin var olduğunu tespit etmekdir. İki ayrı ölçeği birleştirerek oluşturulan anket formu özel bir işletmede çalışanlar ve yöneticiler tarafından doldurulmuştur. Elde edilmiş verilerin SPSS paket programına girilmesi, çeşitli istatistiksel analizlerin yapılması ve analiz sonuçlarının yorumlanması ile örnek olay uygulaması sonuçlandırılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen verilere göre, hipotezin temelini oluşturan insan kaynakları uygulamaları ile motivasyon arasında ilişkinin olumlu şekilde sonuçlandığı tespit edilmiştir. Sonuçlardan elde edilen verilerde insan kaynakları uygulamalarından insan kaynakları planlaması, motivasyonu oluşturan alt boyutlardan ekonomik araçlar düzeyini negatif yönde etkilediği görülmüştür. Ayni zamanda işgören eğitimi ve kariyer geliştirme örgütsel ve yönetsel araçlar düzeyini pozitif yönde etkilemektedir. Motivasyon boyutlarından olan psiko-sosyal araçlar düzeyini endüstri ilişkileri ve performans değerleme pozitif yönde, insan kaynakları planlaması ise negatif yönde etkilediği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Motivation is a crucial issue, that we face in every aspect of our lives. Especially, it is one of the most important elements that affect the success of business life. Therefore, employee motivation is one of the most relevant factors for achievement in the enterprise. However, highly motivated employees would make more endeavors and this would concede enterprises to progress. There are many points operate employee motivation. Some of these elements are material and others have a spiritual dimension. In this study, the effects of Human Resources Practices on employee motivation were tried to be explained. The purpose of this study is to determine the what kind of relationship between human resources practices and employee motivation. Finally, the questionnaire form, which was formed by combining two different scales, was filled by employees and managers in a private enterprise. The application of the obtained data to the SPSS package program, performing various statistical analyzes and interpreting the results of the analysis has been finalized. According to the data obtained from the research results, the relationship between motivation and human resources applications, which form the basis of the hypothesis, has been concluded to be positive. According to the data obtained from the results, it is seen that human resource planning from human resources applications negatively affect the level of economic instruments from the sub-dimensions that constitute motivation. It also positively affects the level of organizational and managerial tools in education and career development. It has been observed that the level of psycho-social tools, which is one of the motivation dimensions, has a positive effect on industrial relations and performance appraisal and negatively on human resource planning.