İş tatmini ve örgütsel bağlılığın örgütsel vatandaşlık davranışı ile ilişkisi: Kamu çalışanları üzerine bir çalışma
The relationship between job satisfaction and organizational commitment and organizational citizenship behavior: A study on public sector employees
- Tez No: 408811
- Danışmanlar: PROF. DR. H. NEJAT BASIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Örgütsel Bağlılık, İş Tatmini, Organizational Citizenship Behavior, Organizational Commitment, Job Satisfaction
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Örgütsel vatandaşlık davranışı gösteren çalışanların bireysel performansları artmaktadır. Bu sebeple örgütsel vatandaşlık davranışının öncülleri birçok çalışmaya konu edilmiştir. Bu çalışmada da iş tatmini ve örgütsel bağlılık yordayıcı değişken olarak belirlenmiş ve kamu çalışanları örnekleminde örgütsel vatandaşlık davranışına etkileri ele alınmıştır. Araştırma sonucunda iş tatmin seviyesi yükseldikçe örgütsel vatandaşlık davranışları arttığı gözlemlenmiştir. Örgütsel bağlılık açısından yapılan analizde ise duygusal bağlılık arttıkça örgütsel vatandaşlık davranışının artacağı, bununla birlikte devam bağlılığının bir etkisi bulunmadığı ve normatif bağlılığın kısmen etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Individual performances of workers who exhibit organizational citizenship behavior increases. For this reason, pioneers of organizational citizenship behavior have been subjected as a topic to many studies. In this study as well job satisfaction and organizational commitment are determined as predictor variable and that their effects on the organizational citizenship behavior are addressed in sample of public workers.As a result of the study development in organizational citizenship behaviors have been observed as much as the level of job satisfaction increased. In terms of analysis regarding organizational commitment however, organizational citizenship behavior would increase as much as emotional commitment increases, besides, it was determined that commitment of continuation has no affect whereas normative commitment has partially affected.