Optimal deficit finance
Optimal bütçe açığı finansmanı
- Tez No: 408835
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KUZEY YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Monetary Policy, Tight, Loose, Catastrophe, Inflation
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
B¨ut¸ce a¸cıˇgı ve finansmanı t¨um d¨unyada ¨onemli bir problem olup, yıllardır ekonomi politikaları ¸cer¸cevesinde tartı¸sılmaktadır. B¨ut¸ce a¸cı˘gı kamu bor¸clanması veya para basımı ile finanse edilir. Kamu bor¸clanması ¨onemli fakat sonsuza kadar devam ettirilemez bir y¨ontemdir; ¸c¨unk¨u bu borcun ileride ¨odenme zorunlulu˘gu vardır. Para basımı ise enflasyona neden olmaktadır. Bu ¸calı¸sma b¨ut¸ce a¸cı˘gı finansmanı i¸cin kullanılan bu iki y¨ontemin arasındaki do˘gru dengenin nasıl olması gerekti˘gini incelemektedir. Bu ¸calı¸smanın amacı para talebinin hem gelecek yıllardaki enflasyon beklentilerine hem de ge¸cmi¸s yıllarda ger¸cekle¸smi¸s enflasyona ba˘glı oldu˘gu durumlarda, sıkı ve gev¸sek para politikalarının etkilerini incelemektir. Bu ¸calı¸smanın en ¨onemli sonucu gev¸sek para politikası sıkı para politikasına g¨ore hem ileride hem de ¸simdi daha y¨uksek bir enflasyona sebep olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Deficit and its financing, dept financing, is a serious problem all over the world, and has been a popular topic in economic policy discussion for years. The debt is financed either by (i) borrowing or (ii) by printing money. Borrowing is an important method of government finance. However, this cannot go forever, since this dept has to be paid at some certain date. On the other hand, though printing money is tempting, it will result in inflation. Realizing that finding the correct balance between those two policies, this work attempts to shed a light into this important problem. This study attempts to contribute to body of the existing literature concerned with the effects of tight and loose monetary policies on inflation under the situation that money demand is depended on some of the combinations of both future inflation expectations and also for schemes of the current and previous inflation structures. The most important finding of this study is that inflation under the conditions of loose monetary policy becomes lower than the inflation under the conditions of tight monetary policy both today and in the future.