Cezaevlerinde yürütülen din hizmetlerinin mahkumlar üzerindeki psiko - sosyal etkisi: Çanakkale cezaevleri örneği
The psycho - social effects of religious services in prisons on the prisoners: The example of prisons in Çanakkale
  1. Tez No: 408887
  2. Yazar: NİMET KESELİ USTABAŞI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Suç, Cezaevi, Din Hizmeti, Religion, Crime, Prison, Religious Services
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Çalışmamız, ülkemizdeki cezaevlerinde Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yürütülen din hizmetlerinin, mahkûmların gerek cezaevinde bulundukları süre içindeki yaşantılarını gerekse sonraki yaşantıları için hedef ve düşüncelerini ne derece etkilediğini tespite yöneliktir. Bu nedenle araştırmada, mahkûmların din hizmetlerine yaklaşımları ele alınmış ve bu hizmetlerin mahkûmlar üzerindeki kişisel ve toplumsal etkileri ölçülmeye çalışılmıştır. Araştırmanın teorik kısmı literatür taraması, uygulamalı kısmı ise anket uygulaması olarak hazırlanmıştır. Araştırma, Çanakkale E Tipi Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumu ve Çanakkale Açık Ceza ve İnfaz kurumlarında, 01 Eylül 2014 ve 01 Aralık 2014 tarihleri arasında gönüllü 420 mahkûm üzerinde uygulanmıştır. Elde edilen bulguların çözümlenmesinde SPSS programı, yüzde ve frekans dağılımları, aritmetik ortalama ve çoklu karşılaştırma testleri kullanılmıştır. Araştırma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde genel olarak araştırmanın konusu ve yöntemi ile ilgili hususlar üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde din, suç, cezaevi ve din hizmetleri ile ilgili teorik bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde araştırma bulguları grafik ve tablolar halinde ortaya koyulup yorumlanmıştır. Dördüncü bölümde ise araştırmanın bulgularına dayalı olarak ulaşılan sonuçlar ve öneriler sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
Our study aims to examine how much the religious services carried out by the Ministry of Religious Affairs in our country affect the prisoners' goals and thoughts both in the time they spend in prison and their life afterwards. So, in the research, the prisoners' approaches to religious services are scrutinized and these services' personal and social effects on the prisoners are measured. The theoretic part of the research is literature survey and the applied part is a survey. The research was done on 420 volunteer prisoners from Çanakkale Type B Closed Prison and Çanakkale Open Prison between September 1, 2014 and December 1, 2015. For the analysis of the findings, SPSS, percentage and frequency distribution, average and multiple comparison tests were used. The study consists of four sections. In the first section the studies topic and method are explained. In the second section theoretic information is given on religion, crime, prison and religious services. The study findings are presented in graphics and charts and then are interpreted in the third section. Finally, in the fourth section, there are conclusions and recommendations based on the findings of this study.