Erken gebelikte embriyonun endometriyal antioksidan yanıta etkileri: Koyun modeli
Effects of embryo on endometrial antioxidant response in early pregnancy: Ovine model
- Tez No: 409324
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN GÜZELOĞLU, PROF. DR. NURİ BAŞPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan, endometriyum, gebelik, oksidatif stres
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Reaktif oksijen türleri (ROS) diğer organ ve sistemlerde olduğu gibi reprodüktif sistemdeki birçok fizyolojik ve patalojik süreçte rol oynamaktadırlar. Başarılı bir fertilizasyon ve implantasyon ROS'un konsantrasyonundan etkilenebilmektedir. Ayrıca östrojenin ve progesteronun pro-oksidan ve antioksidan parametrelerini etkilediği ve gebelik gibi fizyolojik süreçlerde antioksidan savunma sisteminde değişikliklere yol açabileceği bilinmektedir. Transkripsiyon faktörü Nrf2, güçlü bir trankripsiyonal aktivatör olarak oksidatif ve elektrofilik streste; hücrelerde birçok koruyucu geni indüklemekte, gen anlatımının düzenlenmesinde merkezi bir rol oynamaktadır. Bu çalışmadaki amacımız koyunlarda gebeliğin preimplantasyon aşamasında pro-oksidan ve antioksidan sisteminin hem enzim hem de gen anlatımı düzeyinde araştırılması, gebeliğe bağlı antioksidan yanıt yolağındaki farklılıklarının belirlenmesidir. Gebeliğin ve siklusun 13. günlerinde toplanan endometriyum doku örneklerinden total RNA izolasyonu yapıldı, cDNA üretildi. Çalışmada RT-qPZR yöntemiyle HO1, NQO1, GPX2, GSTP1, GCLC, TXNRD1, G6PDH, CAT, SOD1, Nrf2, Cul3, Keap1, GR genlerinin anlatım düzeyleri belirlendi. Gebe ve gebe olmayan koyunlar istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulunan verilere göre gebe koyunlarda siklik koyunlara göre GR anlatımında 1,95 kat, HO1 anlatımında 1,39 kat artış gözlendi (p0,05). Araştırmada koyun endometriyumunda antioksidan yanıt yolağının komponentlerinin gen düzeyinde anlatımları olduğu belirlendi. Elde edilen sonuçlara göre preimplantasyon döneminde gebeliğin uterus üzerinde oksidatif bir stres oluşturmadığı, ancak GSH üretimi/rejenerasyonu ve demir birikimi ile ilgili yolakların gebeliğe bağlı endometriyumda gen anlatımı farklılıkları oluşturabileceği kanaatine varıldı. Bu yolakların gebelikteki rollerinin anlaşılması için yolaklara ait diğer genlerin araştırması, erken gebelikte oksidatif stresin rolüyle ilgili bilgi birikimimizi arttıracaktır.
Özet (Çeviri)
Reactive oxygen species (ROS) involve in several physiologic and pathologic process of reproduction system as well as other organs and systems. Fertilization and implantation could be affected by ROS concentration. Estrogen and progesterone are known to affect pro-oxidant and antioxidant parameters and cause plenty of changes in antioxidant defense system in the physiological processes such as pregnancy. Nrf2, transcription factor, is a robust transcriptional activator. In oxidative and electrophilic stress; Nrf2 induces various protective genes and also plays central role in regulation of gene expression. In this study, the objective was to investigate the levels of both enzyme and gene expression of pro-oxidant and antioxidant system in the peri-implantation period of ewes and besides, reveal the differences pregnancy related antioxidant response. Total RNA extraction from endometrium tissues, collected on the day 13 th of cylic and pregnancy was performed. The total RNAs was converted to cDNA. In the study, expression levels of HO1, NQO1, GPX2, GSTP1, GCLC, TXNRD1, G6PDH, CAT, SOD1, Nrf2, Cul3, Keap1, GR genes were determined using RT-qPCR. Pregnant and non-pregnant ewes were statically compared.