Beden eğitimi ve spor yüksekokulu spor yöneticiliği bölümü öğrencilerinin bireyci-toplulukçu kültür bağlamında girişimcilik özelliklerinin değerlendirilmesi
Physical education and sports school students of the department of sports management in the context of culture individualistic-collectivistic evaluation of entrepreneurship characteristics
- Tez No: 409346
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGUT KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Individualism, Collectivism, Cross-Cultural Differences, Entrepreneurial Trends
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Örgüt kültürü, yönetim ve örgüt alanında son yıllarda üzerinde bir çok çalışma yapılan konulardan biridir. Örgütsel yapı, iletişim, karar alma, biçimsel ve biçimsel olmayan ilişkiler ile örgüt üyelerinin tutum, davranış ve değer yargıları üzerinde etkili olan kurum kültürü üzerinde önemle durulması gereken örgüt konulardan biridir. İnsan unsurunun etkin kullanılmasında örgüt kültürü çok önemli bir araçtır. Her örgütte farklı şekillerde ortaya çıkan kültür kavramı, uygun şekilde yönetilirse olumlu katkı sağladığı tartışılmaz bir gerçektir. Bu çalışmanın amacı farklı kültürel niteliklerin, kişilerin yönetim algıları ve girişimcilik eğilimleri üzerinde oluşturduğu etkileri Geert Hofstede'nin tanımladığı Bireyci- Toplulukçu kültür ayrımı açısından karşılaştırmak ve ortaya çıkan farklılıkların sebeplerini tespit etmeye çalışmaktır. Anahtar Kelimeler; Bireycilik, Girişimcilik, Kültür, Kültürlerarası Farklılık, Toplulukçuluk
Özet (Çeviri)
Organizational culture is one of the popular subject of the management and organization field that a lot of researchs have been conducted in recent years. Attention must be paid seriously to organizational cultere concept as it influences the structure, communication, decision-making, formal and informal relations and personel attitudes, behaviors and value systems within the organization. Organization culture is very important tool of effectively using human resources. If the organization properly manage the culture concept, which appears different ways in every organization they can be an indisputable fact that a positive contribution. This study aims to compare person's different cultural attributes how to effect their management perceptions and entrepreneurial trends, on the bvasis of Individualist-Collectivist Culture, identified by Geert Hofstede, and aims to determine reasons of diffences.