Spor işletmelerine üye olan kişilerin üye olma ve üyeliğini devam ettirme nedenleri (Konya ili örneği)
Reasons of being member of people to sport enterprises and reasons for continuation of their membership (Konya province sample)
  1. Tez No: 409355
  2. Yazar: RAMAZAN ÇİFTCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRİ DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, İşletme, Sports, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşletme, Spor İşletmesi, Spor Pazarlaması, Spor, Enterprise, Sport Enterprise, Sport Marketing, Sport
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırma; spor işletmelerine üye olan kişilerin üye olma ve üyeliklerini devam ettirme nedenlerinin belirlenmesi ve bu nedenlerin üyelerin tanımlayıcı özellikleri açısından incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Amaç doğrultusunda Kül (2011) tarafından geliştirilmiş ve güvenilirliği test edilmiş anket formu; 2014 yılı Aralık ayı içerisinde Konya'da faaliyet gösteren spor işletmelerine üye olan 679 kişiye uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 22.0 istatistik paket programı aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde; katılımcıların tanımlayıcı özelliklerinin belirlenmesinde frekans ve yüzde analizlerinden, üye olma ve üyelik nedenlerinin belirlenmesinde ortalama ve standart sapma istatistiklerinden faydalanılmıştır. Üye olma ve üyeliğini devam ettirme nedenlerinin tanımlayıcı özellikleri açısından incelenmesinde T testi, Tek Yönlü Anova ve Tukey testlerinden faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda; üyelerin spor işletmelerine üye olma ve üyeliklerini sürdürme nedenlerinin başında sağlıklı yaşam biçimi kazanmak ve rekreasyon faaliyetler gelmektedir. Spor salonlarına üye olan katılımcıların üye olma ve üyeliklerini devam ettirme nedenlerinin, üyelerin tanımlayıcı özeliklerine göre farklılık gösterdiği, bu farklılıkların sağlıklı yaşam biçimine sahip olmaya yönelik üyelik ve sağlık amaçlı üyelik boyutlarında yoğunlaştığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been performed to determine reasons of to be member for sport enterprises and continuation of their memberships and therefore the study has been realized to analyze the members regarding to their defining features. In this regard, questionnaire form that was developed by Kül (2011) and its reliability has been tested was applied to 679 members of sport enterprises that are active in Konya in December 2014. Data obtained from questionnaires are realized at computer with SPSS 22.0 statistical program. While assessing data; frequency and percentage were used to determine defining features of participants; average and standard deviation statistics were used to determine membership reasons. T Test, Unilateral Anova and Tukey tests were used while assessing regarding to defining features of reasons to be member and continuation of their memberships. At the end of research, the primary reason of members to be sport enterprise members and continuation of their memberships is to gain healthy life style and recreation activities. It has been concluded that the reasons of participants who are member of sport enterprises to be member of sport enterprises and continuation of their membership differs regarding to defining features of members and those differences concrete at membership dimensions for having healthy life style and health purposed.