Aerobik antrenmanların beden algısı üzerine etkisi
Effect of aerobic trainings on body image
- Tez No: 409356
- Danışmanlar: DR. ADEM CİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Aerobic exercise, body image, perception
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu araştırmanın amacı, 8 haftalık eerobik antrenmanların beden algısı üzerine etkisinin incelenmesidir. Araştırmaya, yaş ortalaması 22,10 ± 3,8 yıl, boy ortalaması 1,67 ± 0,04 m. ve vücut ağırlığı ortalamaları 55,88 ± 4,58 kğ olan 57 kadın çalışma grubu olarak katılmıştır. Yaş ortalaması 20,71 ± 1,52 yıl, boy ortalaması 1,65 ± 0,05 m. ve kilo ortalamaları 66,57 ± 9,92 kg olan 45 kadın ise kontrol grubu olarak çalışmaya katılmıştır. Deney grubunu oluşturan kadınlara, 8 hafta süresince haftada 3 gün aerobik antrenman yaptırılarak, kontrol grubundaki katılımcılar normal çalışmasına devam etmiştir. Anketler öntest ve sontest şeklinde her iki guruba uygulanmıştır. Aerobik antrenmanın içeriği toplam 9 hareketten (bel çevirme, yarım mekik, iki ayağı çekme, bacak kaldırma, kalça kaldırma, tek bacak çekme, dirsek üstünde kol uzatma, bacak uzatma ve sırt germe) oluşan minder hareketlerinden oluşmaktadır. Çalışmaya, 20 dakikalık ısınma ile başlandı. Hareketler 3x10 şeklinde 3 set olarak uygulandı. Her set 30 dakika sürdü. Setler arasında 5 dakika aktif dinlenme uygulandı. Araştırmaya katılan kadınların Bedenlerini algılama düzeylerini belirlemek için, Çok Yönlü Beden Benlik İlişkileri Ölçeği (The Multidimensional Body-Self Relations Questionnaire- MBSRQ)", kullanılmıştır. Araştırmaya katılan katılımcılara ilişkin beden algısı ön test – son test puanlarının antrenman grubu bakımından karşılaştırılmasında, görünüş değerlendirme, görünüş yönelimi, fiziksel yeterliliğin değerlendirilmesi, fizikselyeterlilik yönelimi, sağlık değerlendirme, sağlık yönelimi ve toplam puan açısından deney grubu ön test – puanları ile son test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir (P0,05). Buna karşın, beden algısı ön test – son test puanlarının kontrol grubu bakımından karşılaştırılmasında, görünüş değerlendirme, görünüş yönelimi, fiziksel yeterliliğin değerlendirilmesi, fiziksel yeterlilik yönelimi, sağlık değerlendirme, sağlık yönelimi, beden alanlarına doyum ve toplam puan açısından kontrol grubu ön test – puanları ile son test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir (P>0,05). Sonuç olarak, aerobik egzersizlerin beden algısı üzerine olumlu etkisi olduğu düşünülmekte olup, kadınların yapmış olduğu egzersizler onların kendilerini fiziksel görünüm, sağlık, bedensel anlamda doyum yaşamaları ve fiziksel yeterlilik algısına katkı sağladığı söylenebilir. Anahtar kelimler: Aerobik egzersiz, algı, beden algısı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the effect on body image of the 8-week training aerobic. 57 women whose mean age is 22,10 ± 3,8 years, mean height 1,67 ± 0,04 m. and an mean weight is 55,88 ± 4,58 kg have participated as experimental group. 45 women whose mean age is years, 20,71 ± 1,52 mean height is 1,65 ± 0,05 m. and an mean weight is 66,57 ± 9,92 kg have participated in the study as a control group. In the experimental group, have the women make aerobic training three days per week for 8 weeks, participants in the control group continued to operate normally. Pretest and posttest questionnaire forms were applied to both groups. The aerobic training consists of a total of 9 moves (back flip, half sit-ups, two foot pulling, leg lifts, buttock lifting, single-leg draw, above the elbow, arm extension, leg extension and back tension) which is consist of formed cushion movement. The study began with a 20 minute warm-up. Movements were performed in 3 sets as 3x10. Each set lasted 30 minutes. 5 minutes active rest has been applied between sets. To determine the levels of body image of the women participating in the study, Multidimensional Body-Self Relations Questionnaire (The Multidimensional Body-Self Relations Questionnaire- MBSRQ) "has been used. Statistically significant difference (P 0,05) has been determined when satisfaction subscale has been compared in terms of pre-test and post-test scores of experimental group. However, comparison of body image pre-test and post-test scores in terms of control group, appearance evaluation, appearance orientation, evaluation of physical competence, physical competence orientation, health assessment, health orientation, physical space to the satisfaction and total score in terms of the control group pre - test scores and no statistically significant difference between the post-test scores has been found (P> 0,05). As a result, aerobic exercise has been considered to have a positive impact on the body image, the exercise that women made contribute to their physical appearance, health, life satisfaction, physical sense and physical efficacy can be stated.