Aile merkezli bakım ölçeği'nin Türkçe'ye uyarlanması geçerlik ve güvenirlik çalışması
Adaptation of family centred care scale to Turkish a validity and realiability study
  1. Tez No: 409357
  2. Yazar: DENİZ ALTIPARMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA TAŞ ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Merkezli Bakım Ölçeği, Çocuk, Geçerlik, Güvenirlik, Hemşire, Family Centred Care Scale, Child, Validity, Reliability, Nurse
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Araştırma Aile Merkezli Bakım Ölçeği'nin Türkçe'ye uyarlanması, geçerlik ve güvenirliğini belirlemek amacıyla yapılan metodolojik tipte bir çalışmadır. Ölçeği geliştiren Martha Curley'den izin alındı. Çocuk kliniğinde çocuğu yatmakta olan 200 anneden veri toplandı. Likert tipte olan yedi maddesi bulunan önemlilik ve tutarlılık bölümünden oluşan ölçeğin Türkçe formunun dil geçerliği çeviri-geri çeviri tekniği kullanılarak yapıldı. Kapsam geçerliğinde uzman görüşleri, Kapsam geçerlik indeksi (KGİ) ve sınıfiçi korelasyon katsayısı (SKK) ile değerlendirildi. Ölçeğin yapı geçerliği birleşen geçerlik yöntemiyle Newcastle Hemşirelik Bakım Memnuniyet Ölçeği puanları ile ilişkisine bakıldı. Güvenirlik analizleri için madde-toplam puan, Cronbach alfa güvenirlik katsayısı ve zamana göre değişmezlik katsayısı değerlendirildi. Aile Merkezli Bakım Ölçeği'nin KGİ %100, SKK 0,89 bulundu. Bu sonuca göre uzman görüşleri uyumlu bulundu. Newcastle Hemşirelik Bakım Memnuniyet Ölçeği ile korelasyon katsayısı pozitif yönde güçlü düzeyde (p0,05). Aile Merkezli Bakım Ölçeği'nin Türkçe formunun geçerli ve güvenilir olduğu kanıtlandı.
Özet (Çeviri)
The research is a kind of methodological study in order to adapt Family Centred Care Scale into Turkish and to determine the validity and reliability. An allowance was received from Martha Curley who developed the scale. Children who are staying children in clinical data were collected from 200 mothers. The materiality and scale consists of seven sections with consistency substance in a Likert-type language validity of the Turkish version was performed using translation-back translation technique. Expert opinions were evaluted with content validity index (CVI) and intraclass correlation (ICC) in the content of validity. For the structure validity of the scale, the relationship between the convergent validity method and the Newcastle Satisfation with Nursing Scale points were studied. For the reliability analysises total item corelations and Cronbach alfa reliability coefficient were evaluated. Family Centred Care Scale CVI was found 100% and ICC was found 0,89. According to this result expert opinions were compatible. Newcastle Satisfation with Nursing Scale and the correlation coefficient were found strongly positive. It was determined that total item correlation coefficient is between 0,48 and 0,66 for significance part and between 0,55 and 0,76 consistency part (p0,05). To sum up the validity and reliability of Turkish version of FCCS was proved.