Acil serviste yatak başı ultrasonografi ile ölçülen vena cava inferior çapının invaziv santral venöz basınç ölçümü ile karşılaştırılması
Bedside ultrasonographic measurement of the vena cava inferior diameter correlate with invasive central venous pressure measurement in emergency department
  1. Tez No: 409377
  2. Yazar: MELTEM İNCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL YAVUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Santral venöz basınç, vena cava inferior, ultrasonografi, volüm, kollapsibilite, central venous pressure, inferior vena cava diameter, ultrasound, volume status, collapsibility
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Acil servis ve yoğun bakım ünitesinde intravasküler volüm durumunu değerlendirmede ve doğru volüm replasmanı sağlamada ultrasonografi ile vena cava inferior (VCI) çapındaki respiratuar değişkenliğin ultrasonografik ölçümünün invaziv kateter yerleştirilerek yapılan santral venöz basınç (SVB) değeri ile karşılaştırılması ve aralarındaki ilişkinin saptanmasıdır. Materyal ve metod: Bu çalışma Acil Tıp kliniğine 01.06.2014-01.04.2015 tarihleri arasında başvuran ve/veya bu tarihler arasında acil yoğun bakım ünitesinde yatmakta olan, herhangi bir endikasyon ile santral venöz kateter takılan 18 yaş ve üzeri 60 hasta üzerinde ileriye dönük olarak yürütüldü. VCI'dan ultrasonografik M mod kullanılarak, hem inspiryum hem de ekspiryum fazında ölçümler alınarak milimetre cinsinden kaydedildi. Hastalardan eş zamanlı santral venöz basınç (SVB) ölçümü monometrik cihazlar ile yapılarak sonuçlar cm H2O cinsinden kayıt altına alındı. Bulgular: Hastaların %43.3'ü kadın (N:26) ve %56.7'si erkek (N:34) olup, yaş ortalamaları 70.58 ± 14.86 idi. SVB ile vena cava inferior ekspiratuar (VCI-e) ve inspiratuar (VCI-i) çapları arasında pozitif yönde, kollapsibilite (VCI-CI) ve distantibilite (VCI-DI) indeksleri arasında negatif yönde yüksek korelasyon tespit edildi. SVB değerleri 6 cm H2O ve altında olanlarda kollapsibilite indeksi %50'nin üzerinde olduğu, SVB değerlerinin 8 cm H2O ve üzerinde olanlarda ise kollapsibilite indeksinin %50 ve altında olduğu saptandı. Özellikle %20 ve altındaki kollapsibilite indeksi değerlerinde ortalama SVB değerinin daha da arttığı (ort SVB:13,6 cm H2O) tespit edildi. Mekanik ventilatör ile solunumu sağlanan hastalarda da VCI-DI ve SVB arasında negatif yönde yüksek korelasyon olduğu saptandı. Sonuç: Acil servis ve yoğun bakım ünitelerinde mekanik ventile olan ya da spontan solunuma sahip kritik hastalarda; hızlı, güvenilir, kolay uygulanabilir, maliyeti düşük ve noninvaziv bir yöntem olan ultrasonografi ile VCI çapındaki respiratuar değişkenlik ölçümü; volüm durumunu değerlendirmede ve SVB'ı tahmin etmede kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to compare ultrasonographic measurement of respiratory variation in diameter of vena cava inferior (VCI) with central venous pressure (CVP) value by placing invasive catheter and to determine the relationship between them in the evaluation of intravascular volume status and in determination of accurate volume replacement in emergency room and intensive care unit. Materials and Methods: The study was conducted prospectively on 60 patients over 18 years of age admitted to the emergency department between 01 June 2014 and 01 April 2015 or stayed at the emergency care unit between these dates and underwent central venous catheter placement with any indication. The measurements were taken from VCI in both inspiratory and expiratory phases using ultrasound M mode and they were recorded in millimeters. CVP measurements were performed simultaneously in patients with manometric devices and the results were recorded in cm H2O. Results: 43.3% (n = 26) of the patients were female and 56.7% (n = 34) of the patients were male. The mean age of the patients was 70.58 ± 14.86. By CVP, a strong positive correlation was detected between expiratory inferior vena cava (VCI-e) and inspiratory inferior vena cava (VCI-i) diameters and a strong negative correlation was detected between collapsibility (VCI-CI) and distensibility (VCI-DI) indexes. It was found that collapsibility index was above 50% in patients with a CVP value of 6 cm H2O and below and collapsibility index was 50% and below in patients with a CVP value of 8 cm H2O and above. The average VCI value was determined to be further increased especially in collapsibility index of 20% and below. A strong negative correlation was detected between VC-DI and CVP in patients breathing with a mechanical ventilator. Result: In the patients with mechanical ventilation or spontaneous breathing in the emergency room and intensive care unit, ultrasonographic measurement of respiratory variation in the diameter of the VCI which is a rapid, reliable, easily applicable, cost-effective and non-invasive method can be used in assessing volume status and in predicting CVP.