Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarda pediatrik bipolar bozukluk komorbiditesinin klinik özellikleri
Clinical features of pediatric bipolar disorder comorbidity in children diagnosed with autism spectrum disorders
- Tez No: 409388
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEHER AKBAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Otizm Spektrum Bozukluğu, Pediatrik Bipolar Bozukluk, Komorbidite, Autism Spectrum Disorders, Pediatric Bipolar Disorders, Comorbidity
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Amaç: Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) tanılı çocuklarda sıklıkla görülen Pediatrik Bipolar Bozukluk (PBB) komorbiditesi ve klinik özellikleri, yazında son zamanlarda araştırılmaya başlanan, aydınlatılması gereken bir alandır. Bu çalışmanın amacı; OSB tanılı çocuklarda PBB komorbiditesinin klinik özelliklerinin tanımlanmasıdır. Ayrıca bu çocukların hiç duygudurum bozukluğu olmayan OSB'li çocuklar ile otistik özellikler açısından karşılaştırılması hedeflenmektedir. Metod: Çalışmaya 6-18 yaş arası, 40 PBB komorbiditesi olan OSB olgusu ile yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş 40 duygudurum bozukluğu olmayan OSB tanılı çocuk alınmış, araştırmacı tarafından ÇDŞG-ŞY-T uygulanmış ve DSM-5 mani belirtileri sorgulanmış, ebeveynleri tarafından ÇDDÖ, ODKL, SDKL, YMDÖ-ABF doldurulmuştur. Bulgular: PBB komorbiditesi olan OSB tanılı çocuklarda DEHB eş tanısının daha sık olduğu tespit edilmiştir. PBB komorbiditesi olan ve olmayan çocuklarda PBB'nin aktif olmadığı dönemlerde otistik özellikler ve sorun davranışlar açısından farklılık saptanmamıştır. PBB komorbiditesi olan OSB tanılı çocukların yüksek oranda epizodik gidiş gösterdiği, epizodlar arası eşik altı belirtilerinin olduğu, daha çok manik epizod geçirdikleri, mevsimsellik oranlarının yüksek olduğu belirlenmiştir. OSB tanılı çocuklarda psikomotor ajitasyon, irritabilite, dikkat dağınıklığı, uykuda azalma, konuşma artışı baskın semptomlar olarak tanımlanmıştır. Ayrıca epizodlar esnasında obsesif kompulsif özelliklerde ve stereotipide artış yüksek oranda tespit edilmiştir. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, OSB tanılı çocuklarda PBB komorbiditesinin, epizodik gidiş gösterdiği, epizodlar arası dönemlerde eşik altı belirtilerin devam ettiğini göstermiş, mani belirti dağılımlarını ortaya koymuştur. Bu bulguların daha geniş örneklemler ile tekrarlanmasına ve PBB komorbiditesi olan OSB tanılı bireylerde tedavi müdahalelerinin yapılacak kontrollü çalışmalar ile aydınlatılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Pediatric Bipolar Disorder (PBD) comorbidity and clinical features in children diagnosed with Autism Spectrum Disorders (ASD) is an emerging research area, that essential to clarify. The aim of this study was to describe clinical features of PBD comorbidity in children with ASD. Also we intend to compare autistic characteristics in ASD individuals with and without PBD. Method: 40 children with ASD and PBD between 6-18 years, 40 age and sex matched, without mood episode ASD subjects were included to the study. KSADS-PL and a mania symptom checlist based on DSM-V was administered by investigator, Childhood Behavior Check List (CBCL), Autism Behavior Check List (ABC), Abberant Behavior Check List (ABC), Young Mania Rating Scale- Parent Version (P-YMRS) completed by parents. Results: ASD children with comorbid PBD had higher rates of Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Autistic characteristics and problematic behaviors was not differred among two groups, while comorbidity group was not in mood episode. Children with PBD comorbidity have more likely episodic course, subsyndromal symptoms interepisodic periods, commonly manic episodes and seasonality. Psychomotor agitation, irritability, distractibility, decreased need for sleep, being more talkative were the most common symptoms. In addition to, incresed obsesive compulsive features and stereotypies frequently occurs in episodes. Conclusion: This study has shown that PBD comorbidity in children with ASD, have highly episodic course, commonly manic episodes, subsyndromal symptoms interepisodic periods and described manic symptom profile of these children. These findings need to be repeated with large samples and also controlled studies abaut treatment interventions to PBD comorbidity in children with ASD seems worhty for further research.