Çocuk vakalarına yapılan postoperatif ağrı tedavisi uygulamalarının araştırılması ve postoperatif ağrı sağaltımı etkinliğinin tartışılması
Postoperaive pain treatment investigation on pediatric patients and discussion on postoperative pain treatment efficiency
  1. Tez No: 409515
  2. Yazar: CİHAN ATASAYAR FİRET
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN NURİ AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: adjuvan, analjezi, çocuk, postoperatif ağrı, rejyonel, adjuvant, analgesia, child, postoperative pain, regional
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Çocuk hastalara, ilgili bölüm veya ilgili anestezist tarafından uygulanan analjezik yöntemler ve ilaçların postoperatif ağrı üzerine etkileri ve ek analjezik ihtiyaçlarını karşılaştırmak. Materyal ve metod: Vakaların; yaş, cinsiyet, boy, kilo, ek hastalık, ameliyat türü, postoperatif kullanılan analjezik içeriği, analjezik dozu, ameliyat süreleri operasyon odasındaki anestezist tarafından takip formuna kaydedildi. Bu hastaların postoperatif 5,10, 15, 30, 60 dakika, 3, 6, 12. saatlerdeki, yaşa uygun olarak kullanılan CHEOPS, VAS (face) ve Sözel ağrı skalasına göre değerleri, analjeziğe gerek duyulduysa eğer, ilk ek analjezik süreleri ve dozları postoperatif derlenme odasındaki hemşire tarafından, servise çıktıktan sonra da servis hemşiresi tarafından takip formuna kaydedildi. Tüm bu bilgileri tam olan hastalar değerlendirilmeye alındı. Kayıtları yetersiz tutulmuş ve 14 yaş üstü hastalar çalışma dışı bırakıldı. Bulgular: Genel anestezi altında opere olan hastaların 56'sına parenteral analjezi, 109'una da rejyonel anestezi uygulanmıştır. Tüm hastaların 15. dk'ya kadarki postoperatif derlenme odası verilerine bakılınca ağrı skorları ve KAH, SpO2 değerlerinin değişmediği ve benzer olduğunu saptadık. Rejyonel anestezi uygulanan hastaların servis verileri olduğu için postoperatif analjezik etkinlikleri yapılan ilaç çeşitliliğine göre karşılaştırıldı. İntraoperatif rejyonel anestezide lokal anesteziğe adjuvan olarak morfin ve neostigmin eklenen grupların, postoperatif dönemde analjezik etkinliklerinin daha uzun olduğu ve ek analjezik ihtiyacının daha az olduğunu saptadık. Sonuç: Postoperatif analjezi amaçlı parenteral uyguladığımız analjezik ve dozu derlenme odası verilerine göre yeterli olduğu saptansa da, geç dönem takip yetersizliğinden analjezik etkinliği tam değerlendirilemeyip, bu amaçla daha çok çalışma yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Pediatrik ürolojik ve batın cerrahilerinde uygulanan rejyonel anestezide, operasyonun türüne göre lokal anesteziğe adjuvan eklenmesi hem analjezik süresini uzatmakta hem de ek analjezik ihtiyacını azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Comparison of pediatric patients' analgesic needs and effects of performed methods and administered drugs by anesthesiologist or relevant departments for postoperative pain on pediatric patients. Material and methods: Age, gender, height, weight, co-morbidities, type of surgery, contents of postoperative analgesic, dose of analgesic and duration of the operation of each case were recorded on the follow-up form by the anesthetist who was present in the operation room. Used CHEOPS values according to the patients' age, VAS and verbal pain scale, dosage and duration of additional analgesic, if any needed, were recorded for each case by the nurse in the recovery room and the service nurse after the patients' were discharged to the service department. Patients with all the relevant information available were included in the investigation where patients with missing data and over 14 years old are excluded from the investigation. Findings: 56 patients were administered parenteral analgesic who went under surgery with general anesthesia where 109 patients went under surgery with regional anaesthesia. We determined the pain scores, KAH and SpO₂ values of all patients did not change and are similar to each other by looking at the recovery room data for first 15 minutes. As regional anesthesia patients had postoperative data available, the postoperative analgesic activities of these patients are compared according to the drug contents. We determined that during the postoperative period the additional analgesic necessity is lower and analgesic effects are longer in groups where morphine and neostigmine were added to the local anesthetic as adjuvant on intraoperative regional anesthesia applications. Results: Despite the type and dose of the parenteral analgesic we administered as postoperative analgesic was sufficient, due to the lack of long term follow-up data the analgesic activities could not be determined and we believe further studies shall be carried out regarding this subject. Addition of adjuvant to the local anesthetic according to the type of operation in paediatric urology and abdominal surgeries both increases the effective period of analgesic and also reduces the need of an additional analgesic.