Düşük doz ve yüksek doz gonadotropinler ile ovulasyon indüksiyonu yapılan kötü over yanıtlı hastalarda luteinize granüloza hücrelerinde survivin gen ekspresyonunun embriyo kalitesi ve gebelik oranlarının karşılaştırılması
Comparison of effect of mild and high dose ovarian stimulation protocols on luteinized granulosa cell survivine expression, embryo quality, and pregnancy rate in poor responder patients
  1. Tez No: 409547
  2. Yazar: FİLİZ ÜLKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN MUSTAFA AYGEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Kötü over yanıtı, Survivin, IVF
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Kötü over yanıtlı hastalarda düşük ve yüksek doz gonadotropinler ile yapılan KOH'da granüloza hücrelerindeki antiapopitik survivin gen ekspresyon düzeylerini ve IVF sonuçlarını karşılaştırmaktır. Yöntem ve gereçler: Çalışma düşük (Grup 1 n:11) ve yüksek doz (Grup 2 n:19) gonadotropinler ile KOH yapılan kötü over yanıtlı olduğu tespit edilen 30 hasta ve normal ovaryan yanıtlı 11 hasta ile yapılmıştır. Grup 1 hastalara siklusun 2-3. Gününden başlayarak 5 gün süreyle 100 mg CC ve siklusun 6.günü 187.5 IU/gün rFSH +75 IU/gün rLH başlandı. Grup 2 hastalara siklusun 2-3. günü 375 IU FSH+75 IU LH başlandı. Her iki gruba dominant folikül >14 mm olduğunda hCG gününe kadar 0.25 mg/gün GnRH antagonisti eklendi. Kontrol grubu olarak normal overyan yanıtlı hastalara 225 IU FSH+75 IU LH başlandı. En az 2 tane >18 mm folikül gelişimi olduğunda hastalara 250 μg of hCG yapıldı ve 36 saat sonra OPU yapıldı. Granüloza hücrelerinden Real Time PCR ile Survivin gen ekspresyonu belirlendi. Bulgular: Antral folikül sayısı, HCG günü E2, P4, aspire edilen folikül sayısı, toplanan oosit sayısı ve matür oosit sayısında, 1.Grup ve 2.Grup hastalar arasında fark izlenmezken, normal over yanıtlı hastalarda, diğer gruplara göre anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Stimülasyon süresi tüm gruplarda benzer olarak bulunmuştur. 1.grupta toplam kullanılan gonadotropin dozu diğer gruplara göre anlamlı derecede az olarak bulundu. Tüm gruplar arasında fertilizasyon oranları, transfer edilen embriyo sayıları, klinik gebelik oranları arasında fark bulunmadı. 1. Grup ve 2.Grup hastalar arasında oluşan embriyo sayılarında fark yokken, kontrol grubunda anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştu. 1.Grup ve 2.Grup hastalarda survivin ekspresyonları arasında fark izlenmezken, kontrol grubunda 1.Gruba göre anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca 2.Grup hastalarda da kontrol grubuna göre survivin ekspresyonu anlamlı olarak daha fazladır. 1.Grup ve 2.Grup hastalarda matür oosit alınan ve alınmayan hastalarda survivin ekspresyonları arasında anlamlı farklılık izlenmedi. Tüm gruplarda gebelik olan ve olmayan hastalar arasında survivin ekspresyonu için istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmedi. Sonuç: Düşük doz gonadotropin kullanımı klinik sonuçlara olumsuz etki etmezken tedavi maliyetini düşürmüştür. Yüksek doz gonadotropin kullanımının survivin ekspresyon düzeylerini istatistiksel olarak anlamlı olmasada artırdığı gösterilmiştir. Buna bağlı olarak survivin ekspresyonundaki artış alınan matür oosit sayısını artırarak IVF-ET başarısına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: To compare the effect of mild and high dose ovarian stimulation protocols on granulosa cell apoptotic activity by measuring survivin gene expression and in- vitro fertilisation (IVF) outcome in poor responder. Material and Methods: The Study included 30 patients with poor ovarian response who have used either low (group 1, n:11 ) and high dose gonadotropins (group 2, n:19 ) and 11 patients with normal ovarian response. Patients in the group 1, were given 100 mg of clomi¬phene daily for five days, starting from cycle day 2-3, followed by administration of 187,5 IU recombinant follicle stimulating hormone (rFSH) +75 IU luteinizing hormone (LH), patients in the group 2, were given 375 IU FSH + 75 IU LH starting from cycle day 2-3. When one or more follicles reached 14 mm in size, gonadotropin relasing hormone (GnRH) antagonist 0.25mg, was introduced. Patients with normal ovarian response were given 225 IU FSH+75IU LH. When at least two follicles reached >18 mm in size, 250 μg of recombinant human chorionic gonadotropin (hCG) was administered and oocytes were retrieved approximately 36 hours after hCG administration. Survivin gene expression was determined by real time polymerase chain reaction (PCR) in the granulosa cells. Result: There was no differences in the antral follicle count, hCG day estradiol (E2) levels, hCG day progesterone (P4), number of aspirated follicles, oocytes retrieved and the mature oocytes between group1 and group 2 but these parameters were higher in patients with a normal ovarian response. The time of the stimulation were similar in group 1, group 2 and control group. There were no difference in fertilization rates, number of transferred embryos and clinical pregnancy between group 1, group 2 and control group. There was no differences in the number of embryos between group1 and group 2, but was higher in patients with a normal ovarian response. There was no statistically significant difference between group 1 and 2 with regard to survivin expression (p>0,05).