Yardımla üreme tekniklerinde kontrollü over hiperstimülasyonu yapılan olgularda hafif protokol ve uzun protokolün karşılaştırılması
Comparison of the mild antagonist protocol with the long agonist protocol in controlled ovarian hyperstimulation cycles in assisted reproductive technologies
- Tez No: 336452
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN ÖCAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Mild protocol, Ovarian hyperstimulation, IVF, İCSİ
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Yardımcı üreme tekniklerinde hafif antagonist protokol ile uzun agonist protokolün karşılaştırılmasıMateryal-metod:Kliniğimize başvuran 66 hasta çalışmaya dahil edildi.31 hasta hafif antagonist çalışma grubunda yer alırken 35 hastada uzun agonist çalışma grubunu oluşturdu.Hastaların adetin 3.günü serum hormon değerleri bakıldı ve ultrasonografi değerlendirmeleri yapıldı.Aspirasyon gününde serum E2 değerleri ve folikül sıvısı TAK,E2,AMH değerleri ölçüldü.Elde edilen oositler ve embryolar derecelendirildi.Folikül sıvısı değerleri ile iki protokoldeki oosit ve embryo kalitesi,gebelik oranları ve folikül mikroçevresi karşılaştırıldı.Bulgular:Hafif antagonist grupta PKO'lu hasta sayısı, antral folikül sayısı ,serum AMH değeri uzun agonist gruba göre daha yüksek tespit edildi.Hafif grupta kullanılan total gonadotropin dozu , başlangıç gonadotropin dozu ve folikül TAK düzeyi daha düşük bulundu.Folikül sıvısı E2,AMH ve aspirasyon günü serum E2 düzeyleri arasında fark tespit edilmezken daha düşük dozda ilaç kullanılarak hafif antagonist grup ta uzun agonist grup ile benzer oosit sayısı, embryo kalitesi ve gebelik oranları elde edildi.Sonuç:Uygun yanıt verebilecek hastalarda yüksek doz gonadotropinle stimulasyon denemek yerine hafif antagonist protokol ile daha iyi bir hasta uyumu sağlanabilinir.
Özet (Çeviri)
Aim: Comparison of the mild antagonist protocol with the long agonist protocol in in vitro fertilization patients.Material-metods: 66 patients enrolled fort he study.31 of them constituted the mild antagonist group and the rest 35 of them were long agonist group.Ultrasonograhpy examination and day 3 hormone parameters were done.On the day of aspiration serum E2 levels and follicular fluid TAC,E2,AMH levels were assessed.The oocytes and embryos were graded.The oocyte-embryo quality, pregnancy rates and follicular fluid parameters were compared in two groups.Results: The PCOS patients, antral follicle count and serum AMH levels were found to be higher in mild antagonist group.The total gonadotrophine dose, start dose and follicular fluid TAC levels were lower in mild group.Although there was no difference in means of folilcular fluid E2,AMH and serum E2 on the day of aspiration, the pregnancy rates, embryo and oocyte quality and number were the same in two groups.Conclusion: For approprite cases; a mild stimulation can be done with low dose gonadotrophin usage rather than high dosage of long agonist protocol,resulted with a better patient compliance.