Pulmonar tüberkülozlu hastaların balgam örneklerinden izole edilen mycobacterium tuberculosis suşlarında rifampisin direncinin moleküler mekanizmalarının araştırılması
Moleculary detection of rifampcin resistance in mycobacterium tuberculosis strains isolated from sputum samples of pulmonary tuberculosis patients
  1. Tez No: 409599
  2. Yazar: ADNAN ATILGAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KÖKSAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: İlaç direnci, Mycobacteriumtuberculosis, rpoB geni, sekans analizi, Drugresistance, Mycobacteriumtuberculosis, rpoB gene, sequencinganalyse
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Pulmonar Tüberkülozlu Hastaların Balgam Örneklerinden İzole Edilen MycobacteriumtuberculosisSuşlarındaRifampisin Direncinin Moleküler Mekanizmalarının Araştırılması Rifampin (RIF) direnci tüberküloz tedavi ve kontrolü için ciddi ve önemli bir tehdit oluşturmaktadır. İlaca dirençli tüberkülozun kontrolü, dirençli vakaların doğru tedavisine ve hızlı tanısına bağlıdır. Farklı bölgelerden izole edilen RIF dirençli M. tuberculosissuşlarınınmoleküler tanı metodları ile genetik karakterizasyonu; Çoklu ilaç Dirençli (ÇİD) ve Yaygın ilaç Dirençli (YİD)M. tuberculosisepidemiyolojisi hakkında faydalı bilgiler sağlayabilir. Bu araştırmanın amacı, Çukurova Bölgesi'nde izole edilenrifampisine dirençli Mycobacteriumtuberculosiskökenlerinin moleküler epidemiyolojisini incelemektir. Otomatize DNA dizi analizi yöntemi ile 50 kökenin rpoBgeninin 481-589. Kodonlarında yer alan 327 baz çifti dizisi mutasyon yönünden değerlendirilmiştir. Kökenlerin %98'inde mutasyon tespit edilirken, bir kökende (%2)mutasyon bulunmamıştır. En sık (%51,02) Ser531Leu mutasyonu izlenmiştir. Araştırmada toplam olarak 12 kodonu ilgilendiren 15 farklı mutasyon tespit edilmiştir. En sık 531 (%65,30), 516 (%10,20) ve 526. (%6,12)kodonlarda mutasyona rastlanmıştır. Sonuç olarak, araştırmadan elde edilen verilerin bölgemizde izole edilen ilaca dirençliM. tuberculosiskökenlerinin moleküler epidemiyolojisinin belirlenmesine yardımcı olacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
MolecularyDetection Of RifampcinResistanceInMycobacteriumtuberculosisStrainsIsolatedFromSputumSamples Of PulmonaryTuberculosisPatients Resistancetorifampicin (RIF) cause a seriousandsignificantthreattotuberculosiscontrol. Control of drugresistanttuberculosisreliespropertreatment of drugresistantcasesandrapiddiagnosis. Molecularcharacterization RIF-resistantM. tuberculosisclinicalstrains of differentorigins can generateusefulinformationforMDR and XDR epidemiology. Theaim of thisstudywastoinvestigatethemolecularepidemiology of rifampicinresistantMycobacteriumtuberculosisstrainsisolated in CukurovaRegion, SouthernTurkey. Weevaluatedthemutationsin a 327basepairslocated in 481-589 codons of therpoB gene byautomatedsequencing of 50 strains. In 50rifampicinresistantstrains, mutationswereidentified in 98% strains. No mutationwasdetected in the(%2) 1resistantstrains. Themostcommonmutation (51,02%) was Ser531Leu. Overall, 15 differentmutationsaffecting 12 codonswereidentifiedThecodonnumbers of themostfrequentlyencounteredmutationswere 531 (65,30%), 516 (10,20%), and 526 (6,1%). Itwasconcludedthattheresultsfromthisstudy can serve as a basisformonitoringmolecularepidemiology of drugresistantM. tuberculosisstrainsisolated in ourregion.