Bağımsız yürüyebilen serebral palsi'li çocuklarda yürüyüşün aktivite ve katılım düzeylerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of walking on activity and participation in children with cerebral palsy walking independently
- Tez No: 409649
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AKMER MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Serebral Palsi, Yürüyüş, Vücut Fonksiyonları ve Yapısı, Aktivite, Katılım, Cerebral Palsy, Walking, Body Functions and Structure, Activity, Participation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışma bağımsız yürüyebilen Serebral Palsi'li (SP) çocuklarda yürüyüşün aktivite ve katılım düzeylerine etkisinin incelenmesi amacıyla 4-18 yaşlarında, kaba motor fonksiyon sınıflandırma sistemine göre (GMFCS-ER) seviye I-II olan, 60 spastik SP'li (30 diparetik SP, 30 hemiparetik SP) çocukla yapılmıştır. Olguların yürüme esnasındaki vücut yapı ve fonksiyonları Physician Rating Scale (PRS) ile değerlendirilmiştir. Aktivite ve katılım düzeylerinin değerlendirilmesi amacıyla Gillette Fonksiyonel Değerlendirme Anketi- 22 maddelik beceri seti, Pediatrik Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçütü (WeeFIM), Pediatrik Veri Toplama Aracı (PODCI) kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre diparetik SP'li olguların yürüyüş fonksiyonunun, aktivite ve katılım üzerine etkisi istatistiksel olarak anlamlıdır ancak hemiparetik SP'li olguların yürüyüş fonksiyonunun, aktivite ve katılım üzerine etkisi anlamlı değildir. Diparetik olgulardaki ilişkiler arasında en yüksek olanı Gillette-22, WeeFIM arasındaki korelasyonudur (r=0,811; p=0,000). En düşük olan korelasyon ise PRS ile PODCI toplam puanları arasındadır (r=0,504; p=0,005). Bağımsız yürüyebilen hemiparetik olguların aktivite ve katılım düzeyleri arasında anlamlı korelasyon mevcuttur. Hemiparetik olguların Gillette-22 ve WeeFIM toplam puanları arasında (r=0,510;p=0,004); Gillette-22 ve PODCI toplam puanları arasında (r=0,547;p=0,002) pozitif korelasyon mevcuttur. Bu sonuçlar çalışmada kullanılan değerlendirme yöntemlerinin fizyoterapistler tarafından kullanılabileceğini göstermektedir. Sonuç olarak ICF kapsamında, bağımsız yürüyebilen hemiparetik ve diparetik olguların yürüyüş sırasındaki alt ekstremite yapısı ile aktivite ve katılım düzeyleri arasındaki ilişkiler farklı bulunmuştur. İleride yapılacak çalışmalarda farklı klinik tip ve seviyelerdeki SP'li olguların vücut fonksiyonları, aktivite ve katılım düzeyleri ilişkileri incelenmelidir.
Özet (Çeviri)
With the aim of investigating the effect of walking on activity and participation in children with Cerebral Palsy (CP) who were able to walk independently, this study was conducted 60 spastic Cerebral Palsy (30 diparetic CP, 30 hemiparetic CP) with the ages of 4-18 and gross motor function classification system (GMFCS-ER) level I-II. The body function and structure of the cases during walking were assessed with Physician Rating Scale (PRS). With the aim of assessing the activity and participation levels Gillette Functional Assessment Questionnaire 22-item skill set, Pediatric Functional Independence Measure (WeeFIM), Pediatric Outcomes Data Collection Instrument (PODCI) were used. According to the obtained data, there is statisticaly meaningful effect of walking function on the activity and participation in diparetic CP children but there is no significant effect of walking function on activity and participation with hemiparetic CP children who were independent walkers. The highest correlation among the relationships in diparetic cases is between Gillette-22, WeeFIM correlation (r=0,811; p=0,000). The lowest correlation is between the total scores of PRS and PODCI (r=0,504;p=0,005). There is a significant correlation between the activity and participation levels of hemiparetic cases who are able to walk independently. There are positive correlations in hemiparetic cases' total scores of Gillette-22 and WeeFIM (r=0,510;p=0,004); Gillette-22 and PODCI (r=0,547;p=0,002). This results shows that the assessment methods used in this study can be used physioterapists. Consequently, with the ICF framework, the relationships between lower extremity structure during walking and activity and participation levels of hemiparetic and diparetic cases who can walk independently have been found different. İn the future studies the relationships between body functions, activity and participation levels of clinicly different types and levels of CP.