Akut apandisit erken tanısında fizik muayene, laboratuvar, görüntüleme yöntemlerinin tanısal değeri ve skorlama sistemlerinin karşılaştırılması
Diagnostic value of physical examination, laboratory, imaging techniques in acute appendi̇ci̇ti̇s and comparison of scoring systems
  1. Tez No: 409689
  2. Yazar: ABİDİN AYGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA BURAK SAYHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, İlk ve Acil Yardım, General Surgery, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Akut Apandisit, Tanı, Acil Servis, Skorlama Sistemi, Acute Appendicitis, Diagnosis, Emergency Department, Scorring System
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada akut apandisit için klinik, fizik muayene ve laboratuvar bulgularının tanı değerlerinin incelenmesi; istatistiksel olarak en anlamlı bulunan parametrelerden yeni bir skor sistemi oluşturulması ve oluşturulan bu skorun mevcut skorlarla karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya Temmuz 2011 - Ocak 2015 tarihleri arasında Trakya Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Acil Servisi'ne başvurarak akut apandisit ön tanısıyla ameliyat edilen 18 yaş ve üzeri 172 hasta dahil edildi. Hastaların 110'unun erkek (%64,0), 62'sinin kadın (%36,0) olduğu görüldü. Hastaların yaş ortalaması 34,15±15,78 olarak bulundu. Negatif apendektomi oranı %16,3 (28 hasta) olarak bulundu. Hastalar patoloji raporlarına göre histopatolojik olarak apendiksin normal saptandığı negatif apendektomi (NA) grubu ve histopatolojik olarak akut apandisit (AA) saptanan grup olmak üzere iki gruba ayrıldı. Patoloji gruplarına göre yaş, cinsiyet, laboratuvar değerleri, fizik muayene bulguları ve klinik bulguların ROC eğrileri çıkarılarak eğri altı alanları (AUC) ve kesim değerleri belirlendi. Klinik bulgulardan tanı değeri en yüksek olanların migrasyon (AUC:0,781, p:0,001) ve iştahsızlık (AUC:0,752, p:0,001) olduğu, fizik muayene bulgularından tanı değeri en yüksek olanın“rebound tenderness”(AUC:0,684, p:0,002), laboratuvar bulgularından tanı değeri en yüksek olanların ise CRP (AUC:0,681, p:0,003), lökosit sayısı (AUC:0,741, p:0,001) ve nötrofil sayısının (AUC:0,714, p:0,001) olduğu saptandı. Tanı değeri en yüksek olan bu 6 parametreden oluşturduğumuz yeni skorlama sistemine parametrelerin baş harflerinden oluşan“Clearmine Skoru”(CRP, Leucocyt, Anorexia, Rebound tenderness, Migration, Neutrophil) adı verildi. Clearmine Skoru'nun akut apandisit için kesim değeri 6 olarak hesaplandı (AUC:0,918, p:0,001). Kesim değeri 6 için sensitivite, spesifite, tanı doğruluğu sırasıyla %90,6, %85,7, %89,8 olarak bulundu ve diğer skorlardan daha başarılı olduğu görüldü. Çalışmamızda negatif apendektomi ve kaçırılmış apendektomi oranları en düşük saptanan skor Clearmine Skoru idi (sırasıyla %2,3 ve %8,1).
Özet (Çeviri)
In this clinical study we aimed to search diagnostic values of physical examination, laboratory findings and clinical signs for acute appendicitis and create a new score from the most statistically significant parameters to compare with the current scores. 18 years and older 172 patients were included who admitted in Trakya University Health Center for Medical Research and Practice Emergency Department and operated with the diagnosis of acute appendicitis between July 2011-January 2015. 110 of the patients were male (64.0%) and 62 were women (36.0%). The average age of patients was 34.15. Negative appendectomy rate was found 16.3% (28 patients). Patients were divided into two groups according to the pathology report. The first group was negative appendicitis (NA) group and the latter was acute appendicitis (AA) group. According to the pathology groups, age, sex, laboratory values, physical examination findings and clinical findings were determined by subtracting the curve area under the ROC and calculated cut-off values. The highest diagnostic value of clinical findings were migration (AUC:0,781, p:0,001) and anorexia (AUC:0,752, p:0,001), laboratory findings were CRP (AUC:0,681, p:0,003), leukocyte count (AUC:0,741, p:0,001) and neutrophil count (AUC:0,714, p:0,001), physical examination finding was rebound tenderness (AUC:0,684, p:0,002). We create a new score from this 6 parameters which have the highest diagnostic value for acute appendicitis. It is called Clearmine (CRP, Leucocyt, Anorexia, Rebound tenderness, Migration, Neutrophil) with using mnemonic. Cut-off value of Clearmine Score was calculated by subtracting the ROC curves for acute appendicitis (AUC:0,918, p:0,001). The cut-off value of the score was found 6. For this value sensitivity, specificity and diagnostic accuracy was found 90.6%, 85.7% and 89.8% respectively and it was found more successful than the other scores. In our study, Clearmine Score was determined had the lowest negative appendectomy and missed appendectomy rate (2.3% and 8.1%, respectively).