SDÜ Tıp Fakültesi Acil Servisine başvuran ve akut apandisit tanısıyla opere edilen hastaların biyobelirteçleri ve görüntüleme yöntemlerinin geriye dönük değerlendirilmesi
The biomarkers and imaging methods retrospective evaluation in patients with attend the Emergency Department of SDU Faculty of Medicine and operated with diagnosis of acute appendicitis
- Tez No: 424799
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMİT HAKAN ARMAĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Akut Apandisit, Duyarlılık, Emergency Service, Acute appendicitis, Sensitivity
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
SDÜ Tıp Fakültesi Acil Servisi'ne Başvuran ve Akut Apandisit Tanısıyla Opere Edilen Hastaların Biyobelirteçleri ve Görüntüleme Yöntemlerinin Geriye Dönük Değerlendirilmesi Apandisit dünyada akut karının en yaygın nedenlerinden biri olarak kabul edilmiştir. Tanıda anamnez, fizik muayene, görüntüleme ve laboratuvar yöntemlerinden yararlanılmakla birlikte akut apandisit tanısında sorunlar devam etmektedir. Çalışmamızda akut apandisit tanısı koyarken laboratuvar bulguları ile görüntüleme yöntemlerinin duyarlılıkları karşılaştırıldı. Çalışmaya 01.06.2012 ile 01.06.2015 tarihleri arasında SDÜ Tıp Fakültesi Acil Servisine başvuran ve akut apandisit tanısı ile opere edilen 18 yaş üstü 292 hasta dahil edildi. Hastaların bilgilerine acil servis dosyalarından, ameliyat notlarından, epikrizlerden ve bilgi işlem sistemi veri tabanından ulaşıldı. Hastaların yaş, cinsiyet, WBC sayısı, nötrofil sayısı, NLO değeri, MPV sayısı, CRP düzeyleri, USG ve BT bulguları ve histopatolojik bulguları veri toplama aracı olarak bir takip formu oluşturulup bu formlara kaydedildi. Laboratuar ölçümlerinin ve görüntüleme yöntemlerinin patoloji pozitifliği ayırt ediciliğine yönelik ROC eğrileri oluşturularak, her bir ölçüme ait AUC ve kesim değeri belirlendi ve bu değerlerin patoloji ayırt edicilik performansları, sensitivite, spesifisite, +PV, -PV, +LR ve -LR kesim değerleri hesaplanarak birlikte değerlendirildi. Başvuran hastaların cinsiyet dağılımı 174 erkek, 118 kadın idi. Erkek/kadın oranı 1,6:1 olarak bulundu. Akut apandisit görülme sıklığı cinsiyete göre karşılaştırıldığında, istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edildi. Hastaların ortalama yaşı 32,15±13,67 olarak bulundu. WBC değeri için AUC değeri 0,684 olarak hesaplandı. Akut apandisitin tanısında WBC'nin sensitivitesi %65,09, spesifitesi %62,1, pozitif tahmin değeri %92,2, negatif tahmin değeri %20,5, pozitif olabilirlik oranı (+LR) 1,71, negatif olabilirlik oranı (-LR) 0,56 ve tanısal doğruluğu %64,7 olarak saptandı. Nötrofil değeri için AUC değeri 0,698 olarak hesaplandı. Akut apandisitin tanısında nötrofilin sensitivitesi %72,15, spesifitesi %59,5, pozitif tahmin değeri %92,5, negatif tahmin değeri %23,6, pozitif olabilirlik oranı 1,78, negatif olabilirlik oranı 0,46 ve tanısal doğruluğu %70,54 olarak saptandı. Nötrofil lenfosit oranı için AUC değeri 0,647 olarak hesaplandı. Akut apandisit tanısında NLO'nun sensitivitesi %70,9, spesifitesi %51,3, pozitif tahmin değeri %90,9, negatif tahmin değeri %20,4, pozitif olabilirlik oranı 1,45, negatif olabilirlik oranı 0,56 ve tanısal doğruluğu %68,4 olarak saptandı. CRP değeri için AUC değeri 0,530 olarak hesaplandı. Akut apandisitin tanısında CRP'nin sensitivitesi %45,3, spesifitesi %48, pozitif tahmin değeri %83,9, negatif tahmin değeri %12,7, pozitif olabilirlik oranı 0,87, negatif olabilirlik oranı 1,13 ve tanısal doğruluğu %45,7 olarak bulundu. USG'nin akut apandisit için tanı değeri yüksek bulundu (AUC=0,629). Çalışmamızda ultrasonografinin sensitivitesi %82,9, spesifitesi %42,8, pozitif tahmin değeri %91,6, negatif tahmin değeri %25, pozitif olabilirlik oranı 1,44, negatif olabilirlik oranı 0,39 ve tanı doğruluğu %78,2 olarak tespit edildi. BT'nin akut apandisit için tanı değeri yüksek olduğu görüldü (AUC=0,865). Çalışmamızda abdominal BT'nin sensitivitesi %93,9, spesifitesi %78,9, pozitif tahmin değeri %96,4, negatif tahmin değeri %68,1, pozitif olabilirlik oranı 4,45, negatif olabilirlik oranı 0,07 ve tanı doğruluğu %91,8 olarak bulundu. Bu çalışmadan elde ettiğimiz verilere göre tanı koyarken laboratuar değerleri ve biyobelirteçler dikkate alınmalı, klinik şüphenin devamı halinde görüntüleme yöntemlerinden faydalanılmalıdır. Ancak akut apandisit tanısında hiçbir ek tanısal yöntemin tek başına tanı koymada yeterli olmadığını ve kullanılan bütün yöntemlerin klinisyene tanıda destek olması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The Biomarkers and Imaging Methods Retrospective Evaluation in Patients with Attend the Emergency Department of SDU Faculty of Medicine and Operated with Diagnosis of Acute Appendicitis Appendicitis has been recognized as one of the most common causes of acute abdomen in the world. In the diagnosis of acute appendicitis, medical history, physical examination, imaging and laboratory methods are utilized, although problems remain. In our study, we compared the sensitivity of imaging methods with laboratory findings of acute appendicitis. The study including 292 patients over the age of 18 in that attended to the emergency department of SDU Faculty of Medicine and operated with the diagnosis of acute appendicitis between dates 01.06.2012 -01.06.2015. The informations of patients has been reached from emergency department files, surgery notes, epicrisis and information processing system database. Created a follow-up forms for data collection; the age, sex, WBC count, neutrophil count, NLO values, MPV count, CRP count, ultrasound and CT findings and histopathological findings of patients were noted to the this form. ROC curves were intended for positive distinguish of laboratory measurements and imaging methods. Determination of AUC and cutoff values for every measurement and distinguishing performances of these values were assessed with sensitivity, specifity, +PV, -PV, +LR and –LR. The gender distribution of patients were 174 male and 118 female. Male to female ratio was found 1,6: 1. Compared the incidence of acute appendicitis based on gender, statistically significant differences were detected. The average age of the patients was calculated as 32.15 ± 13.67. AUC was calculated to be 0.684 for the WBC count. WBC count had a sensivity of %65,09, a specifity of %62,1, a positive predictive value of %92,2, a negative predictive value of %20,5, a positive likelihood ratio 1,71, negative likelihood ratio 0,56 and a diagnostic accuracy of %64,7 for the diagnosis of AA. AUC was calculated to be 0.698 for the neutrophil count. Neutrophil count had a sensitivity of %72,15, a specificity of %59,5, a positive predictive value of %92,5, a negative predictive value of %23,6, a positive likelihood ratio 1,78, a negative likelihood ratio 0,46 and a diagnostic accuracy of %70,54 for the diagnosis of AA. AUC was calculated to be 0,647 for the neutrophil lymphocyte ratio. Neutrophil lymphocyte ratio had a sensitivity of %70,9, a specificity of %51,3, a positive predictive value of %90,9, a negative predictive value of %20,4, a positive likelihood ratio 1,45, a negative likelihood ratio 0,56 and a diagnostic accuracy of %68,4 for the diagnosis of AA. AUC was calculated to be 0,530 for the CRP count. CRP had a sensitivity of %45,3, a specificity of %48, a positive predictive value of %83,9, a negative predictive value of %12,7, a positive likelihood ratio 0,87, a negative likelihood ratio 1,13 and a diagnostic accuracy of %45,7 for the diagnosis of AA. USG was significantly higher diagnostic value for appendicitis (AUC=0,629). Ultrasound had a sensitivity of %82,9, a specificity of %42,8, a positive predictive value of %91,6, a negative predictive value of %25, a positive likelihood ratio 1,44, a negative likelihood ratio 0,39 and a diagnostic accuracy of %78,2 for the diagnosis of AA. CT was significantly higher diagnostic value for appendicitis (AUC=0,865). CT had a sensitivity of %93,9, a specificity of %78,9, a positive predictive value of %96,4, a negative predictive value of %68,1, a positive likelihood ratio 4,45, a negative likelihood ratio 0,07 and a diagnostic accuracy of %91,8 for the diagnosis of AA. According to the data we obtained from this study when making a diagnosis laboratory values and biomarker should be considered and should benefit from imaging methods case of continuation of clinical suspicion. We believe that all the method should be used in tests required to support clinicians in diagnosis. However, no additional diagnostic methods in the diagnosis of acute appendicitis is not enough by itself.