Romatoid artrit hastalarında ve birinci derece akrabalarında yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Assessment of life quality in patients with rheumatoid arthritis and their first-degree relatives
  1. Tez No: 409696
  2. Yazar: ALİYA TALİBOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT BİRTANE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Romatoid artrit, yaşam kalitesi, depresyon, Rheumatoid arthritis, quality of life, depression
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Romatoid Artrit Hastalarında ve Birinci Derece Akrabalarında Yaşam kalitesinin Değerlendirilmesi Romatoid artrit aile hayatı, sosyal ilişkiler, iş hayatı gibi yaşamın tüm alanlarını etkilemekle yaşam kalitesini düşürür. Yaşam kalitesi kişinin içinde yaşadığı kültür ve değer sistemleri çerçevesinde yaşamdaki pozisyonunu algılama biçimidir. Çalışmamızın amacı, romatoid artrit hastalığının hastaların ve yakınlarının yaşam kalitesi ve duygu durumları üzerine etkisini saptamak ve sağlıklı gönüllülerin yaşam kalitesi ile karşılaştırarak aradaki farkı bulmaktı. Hastalar, hasta yakınları ve sağlıklı gönüllüler olmakla üç grup oluşturuldu. Katılımcıların demografik özellikleri kaydedildi. Hastalıkla ilişkili faktörlere hasta dosyalarından ulaşıldı. Hastaların yaşam kalitesi Health Assesment Questionnaire, Short Form-36 anketleri ile, duygudurumları Beck Depresyon Envanteri ile değerlendirildi. Hasta yakınları ve sağlıklı gönüllülerde Short Form-36 ve Beck Depresyon Envanteri kullanıldı. Beck Depresyon Envanteri skorları ile Short Form-36 değerleri arasındaki ilişki incelendi. Hastaların yaşam kalitesi tüm alanlarda sağlıklı gönüllülere göre anlamlı oranda olumsuz yönde etkilenmiş saptandı. Hasta yakınlarında ise fiziksel ve emosyonel rol kısıtlılıkları, canlılık, fiziksel ve mental komponentlerin özet skorları hafif derecede etkilenmiş bulunsa da, gönüllüler grubu ile karşılaştırıldığında aradaki fark istatistiksel olarak anlamsız bulundu. Hastalar ve yakınlarında depresyon düzeyi sağlıklı gönüllülere göre anlamlı derecede yüksek bulundu. Depresyon ile yaşam kalitesi arasında negatif yönde anlamlı ilişki saptandı. Romatoid artritli hastaların yaşam kalitelerinin ve duygu durumlarının, onların birinci derece yakınlarının psikolojik durumlarını ve yaşam kalitelerini olumsuz yönde etkilediği tarafımızca tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Rheumatoid arthritis affects all areas of life, such as, family life, social relationships, work life and lowers the quality of life. Quality of life is a person's position in the framework of the culture and value systems in living the life of perception. The aim of our study was to determine the impact of rheumatoid arthritis on quality of life and mood of patients and their relatives and find the difference by comparing with the quality of life of healthy volunteers. Patients, their relatives and healthy volunteers created three groups. The demographic data of the participants were recorded. Disease activity factors were achieved in patients' files. Health Assessment Questionnaire, Short Form-36 and Beck Depression Inventory were used to evaluate quality of life and mood disorders of patients. But on patients' relatives and healthy volunteers were only used Short Form-36 and Beck Depression Inventory. The correlation between Beck Depression Inventory scores and the Short Form-36 values were also analyzed. Compared to healthy volunteers, patients' life qualities were affected significantly negatively in all areas of living. Although physical and emotional role limitations, vitality, physical and mental component summary scores of patients' relatives were mildly affected, but compared to the group of healthy volunteers, statistical difference was insignificant. Depression levels of patients and their relatives were significantly higher than in healthy volunteers. There was a significant negative correlation between depression and life quality. Negative impacts of mood disorders and life qualities of patients with rheumatoid arthritis, on the psychological status and life qualities of their first-degree relatives were determined by this study.