Manyetik nanokompozitlerin sentezi
Synthesis of magnetic nanocomposite
- Tez No: 409901
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKAY ÖZAYTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: polibenzimidazoller, iyonik likit, süperparamanyetik nanokompozitler, polybenzimidazoles, ionic liquids, superparamagnetic nanocomposites
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu yüksek lisans tez çalışmasında hidrotermal yöntemle katyonik yüzey aktif madde (CTAB) kullanılarak Fe3O4 ve NiFe2O4 nanopartikülleri hazırlanmıştır. Bununla birlikte poliol yöntemi ile iyonik likit (1-butil-3-metil-imidazolyum tetrafloroborat BMIMBF4) ortamında Mn3O4 elde edilmiştir. Bu nanopartiküllerin, yapısal, spektroskopik, morfolojik, manyetik ve elektriksel özellikleri detaylı olarak çalışılmıştır. Nanopartiküll/polibenzimidazol hibrit yapıları, kaplamanın homojen olması açısından iyonik likit (1-butil-3-metil-imidazolyum bromür [BMIM]Br) ortamında hazırlanmıştır. Elde edilen nanopartikül kompozitleri için SEM, TEM, XRD, FT-IR, VSM ve TGA analizleri yapılmış ve yapıları aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this master thesis, NiFe2O4 using Fe3O4 nanoparticles were prepared with hydrothermal method by cationic surfactant (CTAB). However Mn3O4 were obtained in ionic liquid media (1-butyl-3-methyl-imidazolium tetraflouroborate BMIMBF4) with the polyol method. The spectroscopic, morphological, magnetic and electrical properties of this nanoparticles structural were studied in detail. For the homogeneous coating of nanoparticles/polybenzimidazoles hybrid structure was prepared the ionic liquid (1-butyl-3-methyl-imidazolium bromide [BMIM]Br) in medium. The resulting composite nanoparticles were performed SEM, TEM, XRD, FT-IR, VSM and TGA analyzes and nanocomposite structures were illuminated.