İğneada kıyıları bentik Crustacea (Arthropoda) faunası ve biyoekolojik özellikleri
Benthic crustacean (Arthropoda) fauna of İğneada coastals and their bioecological features
- Tez No: 409915
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT SEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Crustacea, Koruma Alanı, Ekoloji, Taksonomi, Karadeniz
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sinop Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışma İğneada (Kırklareli) kıyıları bentik krustase faunasını belirlemek ve bu bölgenin deniz koruma alanı ilan edilmesi için yürütülen çalışmalara destek olması amacıyla gerçekleştirilmiştir. İğneada'ya sınır olan Bulgaristan'ın Rezova bölgesi deniz koruma alanı olarak ilan edilmiştir. İğneada bölgesini de bu bölgeyle birleştirerek Bulgaristan'la ilk defa ortak sınır ötesi deniz koruma alanı ilan edilmesi hedeflenmektedir. Örneklemeler Ekim 2012 – Ekim 2013 tarihleri arasında mevsimsel olarak gerçekleşmiştir. Araştırmada incelenen metaryal; araştırma bölgesinin 5m, 10m ve 20m derinliklerinde yer alan toplam 9 istasyondan standart Van Veen Grab kullanılarak alınmıştır. Toplanan materyalin, ön ayıklamadan sonra morfolojik özellikleri stereomikroskop altında incelenerek sistematik pozisyonları tür düzeyinde saptanmıştır. Örneklerin analizleri sonucunda 7 ordoya ait toplam 25 familya, 30 genus ve 39 tür ile bunlara ait 526 birey tespit edilmiştir. Buna göre Amphipoda'dan 16 tür, Isopoda'dan 4 tür, Decapoda'dan 6 tür, Tanaidacea'dan 3 tür, Cumacea'dan 9 tür, Mysida'dan 1 tür ve Sessilia (Cirripedia)'dan 1 tür tespit edilmiştir. İstasyonların genelinde tespit edilen en baskın türler Ampelisca pseudospinimana (%12.12), Bathyporeia guilliamsoniana (%13.25), Cumopsis goodsiri (%17.04) ve Perioculodes longimanus longimanus (%10.22)'dur.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the benthic crustaceans and fauna along İğneada (Kırklareli) Coasts in order to support the work carried out for the declaration of marine protected area in this region. Rezova region of Bulgaria which has a border to İğneada has been declared as a marine protected area. İğneada, combining of the first common border with Bulgaria in this region, is expected to be declared as a marine protected area beyond borders. Sampling occurred between October 2012 - October 2013 seasonally. The materials examined in the study were collected from a total of 9 stations at depths of 5m, 10m and 20m using standard Van Veen Grab. After preliminary sorting, the collected material was examined under a stereomicroscope and identified to species level according to their morphological caharcteristics. As a result of the analysis of the samples, a total of 526 specimens belonging to 39 species, 30 genera, 25 families and 7 orders were determined. Accordingly, 16 species of Amphipoda, 4 species of Isopoda, 6 species of Decapoda, 3 species of Tanaidacea, 9 species of Cumacea, 1 species of Mysida and 1 species of Sessilia (Cirripedia) have been identified. The most dominant species at the stations detected were Ampelisca pseudospinim (12.12%), Bathyporei guilliamsoni (13:25%), Cumopsis goodsir (17:04%) and Perioculodes longimanus longimanus (10.22%). KeyWords: Crustacea, Protection Area, Ecology, Taxsonomy, Black Sea.