Bifurcation of reaction diffusion equation
Reaksiyon difüzyon denkleminin bifürkasyonu
- Tez No: 410064
- Danışmanlar: PROF. DR. SUSUMU TANABE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Eliptik eğriler, tekil, tekil olmayan noktalar, diskriminant, iki kat periyodik, meromorfik, projektif uzay, Jacobi eliptik fonksiyon, periyodiklik, bifürkasyon, reaksiyon difüzyon denklemi, Elliptic curves, singular, non singular points, discriminant, doubly pe- riodic, meromorphic, projective space, Jacobi elliptic function, reaction diffusion equation
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
İlk önce, tanımlanan eliptik eğri denklemlerinin kat sayılarına bağlı olarak, eliptik eğrilerin önemli topolojik özelliklerini inceliyoruz. Özellikle, tanımlanan bu eğri denkleminin diskriminant vasıtasıyla bulunan tekil noktalar üzerinde çalışıyoruz. Eğer bu eğriler, kat sayılarının sıfırdan farklı diskriminant veren bir denklem tarafından tanımlanmışsa, bu eliptik eğrilerin tekil olmadığını görüyoruz. 2. ünitede eliptik fonksiyonların temel özellikleri, yani P1(C) projektif uzayında bulunan iki kat periyodik meromorfik fonksiyonlar üzerinde çalışıyoruz. 3. ünitede, Jacobi eliptik fonksiyonlar, eliptik integrallerin ters fonksiyonu olarak tanımlıyoruz. Ayrıca, Galileo sarkacnn periyotluğu üzerinden, Jacobi eliptik fonksiyonların mekanik problemleri çözdüğünü görüyoruz. 4. ünitede, doğrusal olmayan reaksiyon difüzyon türevli denklemi üzerinde çalışıyoruz. Bu denklemi, 3 parametreye bağlı 4. dereceden polinomla belirtiyoruz. Bu denklemle ilişkili olan eliptik eğrilerin bifürkasyonunu inceliyoruz. Yani, sabitlenmiş enerji seviye parametresinin 2 boyutlu parametre uzayında bifürkasyon diyagramını çiziyoruz. Bunun sonucunda, Jacobi eliptik fonksiyonu ile ifade edebilen reaksiyon difüzyon denkleminin periyodik çözümünün davranışını analiz etmek için bifürkasyon diyagramının bütün bağlı unsurlarının durum incelemelerine ulaşıyoruz.
Özet (Çeviri)
First of all, we review important topological properties of elliptic curves in dependence of coefficient of defining equation of elliptic curves. Especially, we study singular points of elliptic curves by means of discriminant of defining equa- tion of the curve. We see that the elliptic curve is non singular if it is defined by an equation whose coefficients will give non zero discriminant. In Chapter 2, we review fundamental properties of elliptic functions, i.e. doubly periodic meromorphic functions on projective space P1(C). In Chapter 3, we define Jacobi elliptic functions as inverse function to elliptic in- tegrals. Moreover, we see that Jacobi elliptic function solves mechanic problem on the periodicity of Galileo pendulum. In Chapter 4, we study solution to non linear reaction diffusion equation. This equa- tion is described by an quartic polynomial that depends on three parameters. We examine the bifurcation of the elliptic curves associated to this quartic equation. That is to say first we draw a bifurcation diagram in a 2-dimensional parameter space for a fixed energy level parameter. Then we shall achieve case studies for each connected component of the bifurcation diagram to analyze the behavior (e.g. the length of the period) of periodic solution to the reaction diusion equation expressed by Jacobi elliptic function.