Tatar bilmecelerinin dil özellikleri
The language characteristics of Tatar riddles
  1. Tez No: 410111
  2. Yazar: GUZEL SABİTOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ KAYMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: riddle, Tatar riddles, examples of riddles
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Lehçeleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Bilmece, bir halkın yaşam tarzını, dünyaya bakış açısını, kullandıkları dilin özelliklerini yansıtan en önemli edebiyat türlerinden biridir. 'Tatar Bilmecelerinin Dil Özellikleri' başlıklı tezimizde, bilmecenin genel özellikleri olan bilmecenin doğuşunu, söyleyişini, sınıflandırma sorununu, ikinci bölümde ise Tatar bilmecelerinin dil ve yapı özelliklerini inceledik. Bilmecenin ortaya çıkışı ile ilgili farklı teoriler bulunmaktadır. Fakat bilmece türünün, çok eskiden gelip şimdiki hayatımızda da popüler olduğunu söylemek mümkündür. Her edebiyat türü gibi, bilmecenin de birkaç sınıflandırma türü mevcuttur. Örneğin, manzum bilmeceler, Tatar bilmeceleri arasında çoğunluktadır. Konular, kalıplar, dil özellikleri ve kullanılan kelime açısından da, Tatar bilmeceler değişiklik göstermektedir. Ayrıca Tatar ve Türk bilmeceleri arasında birçok aynı ve benzer örneklere rastlamak mümkündür. Anahtar kelime: bilmece, Tatar bilmeceleri, bilmece örnekleri.
Özet (Çeviri)
Riddle is one of the most important genre of literature, that reflects the nation's lifestyle, it's world view, and the features of the language they use. İn our thesis titled 'The Language Characteristics of Tatar Riddles' we researched the general features of riddle, such is the emergence of riddle, the usage of riddle, classifacation issue. İn the second chapter we researched the language and structure characteristics of Tatar riddles. There is a few different theories about the emergence of riddles. But we know that the genre of riddles came from a very old time and it is possible to say that it still has a very popular position in our life. As any other genre of literature, the riddle have a few classification types. For example, the riddles in verse have place in majority among the Tatar riddles. From the point of topics and forms, language features and the words used in riddles, it is possible to say that Tatar riddles are very different. Moreover, there is many identical and similar examples among Tatar and Turkish riddles.