Aile işlevleri ve okul ikliminin riskli çevrelerde yaşayan ortaokul öğrencilerinin saldırganlık düzeylerini yordamadaki rolü
The role of family functioning and school climate in predicting aggressiveness levels of secondary school students living in risky neighborhood
- Tez No: 410124
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MİNE ALADAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Saldırganlık, Aile İşlevleri, Okul İklimi, Ortaokul Öğrencileri, Riskli Çevresel Koşullar, Aggressiveness, Family Functioning, School Climate, Secondary School Students, Risky Neighborhood
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırma, aile işlevleri ve okul iklimi (destekleyici öğretmen davranışları, başarı odaklılık, güvenli öğrenme ortamı ve olumlu akran etkileşimi) değişkenlerinin riskli çevrelerde yaşayan ortaokul öğrencilerinin saldırganlık düzeylerini yordama gücünü ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2013-2014 eğitim-öğretim yılında Manisa ilinin Turgutlu ilçesindeki çevresel riskin yüksek olduğu mahallelerde bulunan resmi ortaokullarda öğrenim gören 577 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama araçları olarak,“Saldırganlık Ölçeği”,“Aile Değerlendirme Ölçeği”,“Okul İklimi Ölçeği”ve araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Okul iklimi alt boyutları ve aile işlevleri değişkenlerinin riskli çevrelerde yaşayan ortaokul öğrencilerinin saldırganlık düzeylerini yordama gücünü ortaya koymak amacıyla aşamalı çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları incelendiğinde; Saldırganlık toplam puanlarının anlamlı yordayıcılarının, aile işlevleri ve okul iklimi-güvenli öğrenme ortamı ve olumlu akran etkileşimi olduğu bulunmuştur. Ancak, okul iklimi-destekleyici öğretmen davranışları ve başarı odaklılık değişkenlerinin riskli çevrelerde yaşayan ortaokul öğrencilerinin saldırganlık düzeylerinin anlamlı yordayıcıları olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to predict the aggressiveness levels of secondary school students' who live in risky neighborhood, by variables including family functioning and school climate (supportive teacher behaviors, achievement orientation, safe learning environment and positive peer interaction). The sample of study consisted of 577 students who have education in risky neighborhood secondary schools in Turgutlu district of Manisa during the education years of 2013-2014.“Aggression Questionnaire”,“Mc Master Family Assesment Device”,“School Climate Scale”and“Personal Information Form”designed by researcher were used as data collection instruments in this study. Data were analyzed by stepwise multiple regression analysis for the purpose of predicting the aggressiveness levels of secondary school students' who live in risky neighborhood, by variables including school climate subscales and family functioning. When the findings of the research are examined; The significant predictors of aggressiveness total score are family functioning ve school climate- safe learning environment and positive peer interaction. However, school climate- supportive teacher behaviors and achievement orientation variables are not significant predictors of aggressiveness levelsof secondary school students' who live in risky neighborhood.