Fen eğitiminde kavram karikatürü uygulamasının ilköğretim 5. sınıf öğrencilerinin motivasyonları üzerindeki etkisi
The effect of using concept cartoons on 5th grade students' motivation in science education
  1. Tez No: 410131
  2. Yazar: GAMZE ATASAYAR YAMIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESİN PEKMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen eğitimi, kavram karikatürü, kavram yanılgısı, motivasyon, Science education, concept cartoons, misconception, motivation
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmanın amacı fen eğitiminde kavram karikatürü uygulamasının ilköğretim 5. Sınıf öğrencilerinin motivasyonları üzerindeki etkisini incelemek ve kavram karikatürlerinin öğrencilerde var olan kavram yanılgılarının ortaya çıkarılmasında kullanıp kullanılmayacağını belirlemektedir. Çalışma İzmir ili Bornova ilçesinde bir ilköğretim okulundaki 5. Sınıf öğrencileri ile yürütülmüştür (n= 45). Çalışmanın veri toplama aracı olarak Dede ve Yaman'ın (2008) Fen Öğrenmeye Yönelik Motivasyon Ölçeği ile deney grubu öğrencilerinin defterleri kullanılmıştır. Orijinal ölçeğin ilköğretim ikinci kademeye uygulanmış olması sebebiyle ilköğretim birinci kademeye uygunluğunu belirlemek amacıyla geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılmasına gerek duyulmuştur. Ölçeğin güvenirliğini hesaplamak amacıyla İzmir ili Bornova ilçesindeki çeşitli okullarda öğrenim görmekte olan 130 öğrenciye ölçek uygulanmıştır. Güvenirlik analizi SPSS paket programıyla analiz edilmiş ve Cronbach Alpha iç tutarlılık katsayısı tekrar hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre Cronbach Alpha iç tutarlılık katsayısı 0,81 olduğu tespit edilmiştir. Ölçeğin geçerliği içinse uzman görüşüne başvurulmuştur. Bu sonuçlara göre, ölçeğin ilköğretim 5. Sınıf öğrencilerinin fen öğrenmeye yönelik motivasyonlarını ölçmek için kullanabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Bu çalışmada fen eğitiminde kavram karikatürü uygulamasının öğrencilerin motivasyonları üzerindeki etkisini ve kavram karikatürlerinin kavram yanılgılarının tespitinde kullanımını araştırılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular sonucuna göre kavram karikatürlerinin deney grubundaki öğrencilerin fen öğrenmeye yönelik motivasyonları üzerinde anlamlı bir farklılık yaratmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmadan elde edilen diğer bir bulgu ise kavram karikatürlerinin öğrencilerde var olan kavram yanılgılarının tespitinde kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this work is to investigate the effects of concept cartoons on science education on the fifth grade students' motivation and also the aim is whether or not it could be used to reveal the students' misconceptions. The work was carried out with the fifth grade students in a primary school in Bornova district in İzmir administrative province (n=45). The work's datum gathering tools are Dede and Yaman's“ Questionnaire for Motivation Toward Science”and experiment group students' notebooks. Because of putting into practice the original questionnaire on the second step primary education, it is needed to study the reliability and acceptability in order to determine if it is suitable for the first step primary education. To compute the reliability of the questionnaire, it was carried out with a hundred and thirty (130) students from different schools in Bornova district in İzmir. Reability analysis was analysed with SPSS package programme and cronbach alpha inside consistency coefficient was also computed again. According to the results, cronbach alpha inside consistency coefficient is fxed as 0,81. For the acceptability of the questionnaire the experts' opinions was applied. According to the results, Questionnaire for Motivation Toward Science could be used with fifth grade students. In this work, the effects on the students' motivation of the concept cartoons application on science education and the wage of misconceptions setting of concept cartoons were searched. To the results of the search findings, concept cartoons don't make any meaningful difference on the experiment group students' motivation about science education. Another finding got from the research is that, the concept cartoons could be used to determine the misconceptions that students already have.