Genç kuşakta riskli sağlık davranışları(Kırklareli Üniversitesi öğrencileri örneği)
Risky health behaviors at young generation (The case of Kırklareli̇ University)
- Tez No: 410228
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ SAYGILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Sağlık Kurumları Yönetimi, Uyuşturucu Alışkanlığı ve Alkolizm, Public Health, Health Care Management, Drug Addiction and Alcoholism
- Anahtar Kelimeler: Riskli Sağlık Davranışları, Gençlik Sorunları, Sağlığın Korunması ve Geliştirilmesi, Üniversite Gençliği ve Sağlık
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Gençlik dönemi, kişinin davranışlarının şekillendiği ve çeşitlilik gösterdiği dönemdir. Gençleri yetişkinlerden ayıran en önemli özelliklerden biri bu dönemde riskli davranışların fazla olması ve gençlerin bu riskli davranışlara yönelmeleridir. Gençlerin tehlikeyi ve sağlık sorunlarını beraberinde getiren riskli davranışlardan uzak durması gerekir. Böylelikle gençler geleceğini daha sağlıklı yaşayacaktır. Gençlerin riskli sağlık davranışlarının sebepleri ve getirdiği sonuçları tespit edip, gerekli önlemleri almak için bu araştırma konusu seçilmiştir. Kırklareli il merkezinde üniversite eğitimi alan öğrencilerde gençlik döneminde riskli sağlık davranışlarını etkileyen faktörleri değerlendirmek amacıyla öncelikle literatür taraması yapılmıştır. Daha sonra Kırklareli Üniversitesi Merkez İlde okumakta olan birinci ve dördüncü sınıf 265 üniversite öğrencisine araştırma konusu ile ilgili anket çalışması uygulanmıştır. Anket verileri SPSS programında analiz edilmiş ve okunulan sınıfa göre sergilenen riskli sağlık davranışlarında farklılık olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak üniversite öğrencilerinin okumakta olduğu sınıfa göre, sosyo-demografik ve sosyo-ekonomik durumlarına göre sigara, alkol, uyuşturucu madde, sağlıksız beslenme ve fiziksel aktivitesizlik, intihar ve depresyon, sağlıksız cinsel ilişki ve sağlıksız dövme/piercing kullanımı gibi riskli sağlık davranışlarında farklılıklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The period of youth is the time of the life that people's behaviours are shaped and varied. One of the most distinguishing feature between youth and adults is that young people have more risky behavior than adults in this period of life and that they tend towards these risky behaviors. Youth should avoid from the behaviors which are dangerous and risky. Thus they live more healty in the future. This research subject was choosen to identify the youth's risky behaviour's reasons and their results and so to be able to take the measures what are needed. Firstly, a literature review was made to evaluate that affect risky health behaviors during the youth period in students who study at the center of the Kırklareli City. Then a survey which was about the survey subject was applied to the 265 students who are freshman and senior class. Survey datas were analysed in the programme of SPSS and we determined variations between freshman students and the senior class student. As result, variatios are found in the risky behaviours such as cigarets, alcohol, drugs, malnutrition and non- physical activity, suicide and depression, unhealty sexual intercourse and unhealty tatoo or piercing according to year of the school, socio-demographic and socio –economic situations. Keywords : Risky Health Behavior, Youth Issues, Protecting and İmproving Health, University of Youth and Health