Özbekistan'da geçiş döneminde yaşlı ve genç nesiller arasında iş ahlakı ve kişilik farkı
The difference in work ethic and personality between soviet and independence generations in Uzbekistan during the transition period
- Tez No: 454864
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çalışma Ahlakı, Kişilik, Nesiller (Kuşaklar), Geçiş Dönemi, Özbekistan, Work ethic, Personality, Generations, Transition Period, Uzbekistan
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmanın amacı, Özbekistan'ın geçiş döneminde yaşlı ve genç kuşaklar arasındaki çalışma ahlakı ve kişilik farkını karşılaştırmaktır. Araştırmada ilk olarak çalışanlar iki ana gruba ayrılmıştır. İlk grup,“SSCB nesli”,“Sovyet nesli”veya“yaşlı nesil”olarak adlandırılan, 1984 tarihinden önce doğan, Sovyetler Birliği döneminde büyüyen, eğitim ve iş deneyimi alan insanlardır. İkinci grup,“bağımsızlık nesli”veya“genç nesil”olarak adlandırılan, 1984 yılından sonra doğmuş olan, Özbekistan Cumhuriyeti Eylül 1991'de Bağımsızlığını kazandıktan sonra eğitim ve iş deneyimi alan insanlardır. Örneklem grubu Özbekistan'ın kamu ve özel sektöründe çalışan 240 kişiden oluşmaktadır. Veri toplama aşamasında iki kuşağın çalışma ahlakı, kişiliği ve demografik bilgileri içeren anket formu uygulanmıştır. Araştırma sonuçları SPSS 20.0 istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde; Frekans analizi, Betimsel istatistik analizi, Normallik testi, Cronbach Alfa güvenirlik analizi, Spearman sıra korelasyon analizi, Mann-Whitney U testi ve Fisher'in Z dönüşümü analizleri kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, iki kuşak arasında çalışma ahlakının dört ölçeğinin hiç birinde istatistiksel olarak önemli bir fark olmadığı ortaya çıkmıştır. Ayrıca, sonuçlar genç kuşakta Dışadönüklük ve Açıklığın yaşlı kuşak grubuna göre daha yüksek olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to compare the difference in work ethic and personality between the soviet and independence generations in Uzbekistan during the transition period. For the research purposes employees were divided into two groups of generations. The first group was the, so called ―USSR generation‖ or ―Soviet generation‖ or ―elder generation‖, people who were born before 1984, raised, educated, and worked during the post Soviet Union. The second group was the, so called ―Independence generation‖ or ―young generation‖, people who were born after 1984, raised, educated, and working after the collapse of the USSR and the Independence of the Republic of Uzbekistan in September 1991. The research population consists of 240 employees working in the public and private sector of Uzbekistan. Two generations have answered the questionnaire about work ethic, personality and the demographic valuables. The research results were analyzed using SPSS 20.0 statistical program. Frequency analysis, descriptive statistics analysis, normality test, Cronbach's alpha reliability analysis, Spearman's rank correlation analysis, Mann-Whitney U test and Fisher r-to-z transformation were used during the data analysis. The results of the research study revealed there is no statistically significant difference in any of four components of Work Ethic (hard work, nonleisure, independence and asceticism) between generations. However, the results showed that Extraversion and Openness is significantly higher in the younger generation than in the older generation group.