Evden eve eşya taşımacılığı endüstrisinde hizmet kalitesinin ölçülmesi üzerine bir çalışma
A study on measuring the service quality in the household goods transportation industry
  1. Tez No: 410290
  2. Yazar: HAKAN OMRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK NAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Evden Eve Eşya Taşıma, Ev Eşyası Taşıma, Taşıma, Hizmet Kalitesi, Household goods transportation, moving, service quality
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
İnsanların çalıştıkları işe bağlı olarak tayin olması, eğitim amacıyla başka şehirlerde yaşamak zorunda kalması ya da çeşitli nedenlere bağlı olarak yaşadıkları şehirlerden ya da ülkelerden ayrılarak başka bir şehre ya da ülkeye göç etmesi hemen hemen her bireyin hayatında bir defa da olsa yaşadığı bir tecrübedir. Göç edilen yeni yerleşim yerinde en önemli ihtiyaçlardan biri barınma ihtiyacıdır. Kişinin yeni yerleşim yerine en kısa sürede adapte olabilmesi, önceki hayatında sahip olduğu yaşam koşullarını en kısa sürede oluşturmasından geçmektedir. Bu da kişinin barınma, dinlenme ve temizlik ihtiyaçlarının giderilebileceği bir evin kiralanması ya da satın alınması ve akabinde sahip olunan ev eşyalarının önceki yaşanan evden yeni yaşanılacak eve taşınmasıdır. Bu sayede kişi kendini bir yere ait hissedecek, kişisel ihtiyaçlarını giderebilecek ve kendini güvende hissederek yeni hayatına en kısa sürede adapte olacaktır. Evden eve eşya taşımacılığı konusunda literatür araştırması yapıldığında konu hakkında yapılmış bir kaç çalışma dışında bir esere rastlanmamıştır. İşte bu çalışma ile de literatürdeki bu boşluktan yola çıkarak Türkiye'de evden eve eşya taşımacılığı sektöründe hizmet kalitesinin ölçülmesi amacıyla bir ölçek oluşturulması amaçlanmıştır. Bu ölçeğe ait değişkenlerin belirlenmesinde ilk olarak, evden eve taşımacılık sektörünü temsil edebilecek katılımcılar ve evden eve taşıma hizmeti alan kişiler ile mülakat çalışması yapılmıştır. Çalışmada, evden eve eşya taşımacılığı sektöründe hizmet kalitesi değişkenleri tespit edilmiştir. Tespit edilen değişkenler, konu ile ilgili olarak daha önce yapılan çalışmalarla birleştirilmiştir. Yukarıda bahsedilen değişkenlerin evden eve eşya taşıma hizmeti alan kişiler tarafından değerlendirilebilmesi amacıyla veri toplama aracı olarak anket formunun kullanıldığı bir saha araştırması gerçekleştirilmiştir. Evden eve eşya taşıma hizmet kalitesi değişkenlerinin test edilebilmesi amacıyla İzmir ilinde ikamet eden ve kamu sektöründe görevli 30 kişiye anket uygulaması yapılmıştır. Son hali verilen anket formu evden eve eşya taşıma hizmeti alan 347 kamu çalışanına uygulanmış ve elde edilen veriler arasında karşılaştırmalı analizler yapılmıştır. Çalışmanın bulguları evden eve eşya taşımacılığı sektöründe verilen hizmetlere ait kalite değişkenlerini ve karşılaştırmalı analizlerin sonuçlarını içermektedir.
Özet (Çeviri)
In our life-span human beings have to transport form one location to another due to appointment sitations relating their jobs or educational duties during their career period, meanwhile this is a common occasion that is encountered and experienced in everybody's life, after transportation primary need emerges as housing. People are looking forward to adapt his or her new habitat as soon as possible and struggle to have his or her former comfort. In order to achieve this aim; first action will be hire or buy a house then bring their personal belonging from ex-housing location, furthermore people feel them relaxed and can adapt new house thanks to their possession. Household transportation literature is so new and rare; there is only a few sufficient studies in this topic; so that form departing this gap, this study's primary aim is to be able to form variables on household transportation service quality. To come up with achieving this aim; some interviews had done with the sector participants and service providers. With the datas gathering cumulatively it is revealed some household goods transportation variables. These forming variables had compared with a study previously done. The datas sre collected with the aid of a questionaire; so that our study covers a surveystudy a format. During the variables'forming process in order to realize a pilot test, it is surveyed with 30 people whose permenent location is İzmir, and who study in public services, then after making questionaire statistically efficient it is syrveyed with 347 people who study in public jobs in İzmir. In accordance with results comparing statitical analysis had done. Findings of our study involves statistical comparing analysis of household goods transportation variables.