Destinasyonlarda stratejik pazarlama planlaması: Selçuk örneği
Strategical marketing planning in destinastions: Example of Selçuk
  1. Tez No: 410321
  2. Yazar: SİNAN ŞENER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRHAN AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Destinasyon, Destinasyon Pazarlaması, Stratejik Pazarlama Planlaması, Destination, Destinastion Marketing, Strategic Marketing Planning
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Ulaşım sektöründeki gelişmeler, dünya çapında yolculuk sürelerinin kısalmasına ve seyehat etmenin ucuzlamasına sebep olmuştur. Daha uzaklardaki destinasyonlara ulaşmak kolaylaştıkça destinasyon ürünlerinin daha fazla ikamesi ortaya çıkmış ve destinasyonlar arasındaki rekabet ortamı daha geniş coğrafyalara yayılmıştır. Önceleri sadece yakın çevrelerindeki ikameleriyle rekabet halinde olan destinasyonlar, bu yeni rekabet ortamında dünyanın her yerindeki ikameleriyle rekabet eder hale gelmişlerdir. Pazarın değişen yapısı, pek çok risk ve tehdidi beraberinde getirmiştir. Bunun sonucu olarak destinasyonların pazar paylarını koruyabilmek ve kaynaklarını doğru kullanabilmek için daha kapsamlı bir planlama sürecini içeren pazarlama stratejileri geliştirmeleri gerekmiştir. Bu tezin amacı, nitel veri toplayarak ve analiz ederek İzmir Selçuk ilçesi'nin pazarlanmasındaki ve tanıtımındaki eksik ve yanlışları tespit ederek ilçeye stratejik pazarlama planlaması önerilerinde bulunmaktır.
Özet (Çeviri)
The developments in the transportation sector, globally caused a decrease on both lengths and fees of travel. As it gets easier to travel farther destinations, more substitutes have been available for destinations' products and the competition between destinations has spread to larger areas. Destinations were competing only with their substitudes which located in their vicinity before but now in this new competitive environment they are obliged to compete all their substitudes from all around the world. The changing state of the market has brought many new risks and threats with it. As a result of that, it has been a necessity for destinations to develop marketing strategies which contain a more comprehensive planning process to keep their market shares. The aim of this thesis is to detect the disadvantages in marketing Selçuk Province of İzmir by collecting and analysing qualitative data and proposing a strategical marketing plan for the province according to the data analysed.