Exploring country of origin effect: A qualitative analysis of Turkish consumption practices
Ülke orijini etkisinin araştırılması: Türk tüketim uygulamalarının kalitatif analizi
- Tez No: 410349
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜL BAYRAKTAROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Country of Origin, Country of Origin Effect, Country Image, Product Evaluation, Purchase Decision, Brand Image
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Ülke orijini algılanan kalitenin önemli bir hususu olup, ürün değerlendirmelerinde ve satın alma niyetlerinde kritik bir rol oynamaktadır. Uluslararası pazarlama ve tüketici davranışı alanında birçok çalışmaya konu olmuştur. Özellikle, belirli bir ülkeden gelen ürünün algılanan kalitesi, ülke orijini etkisini anlamada çok önemlidir. Satın alma niyetlerini araştıran bazı çalışmalar olsa da, literatürün gerçek satın alma kararlarına önem vermemesinden dolayı, ülke orijini etkisi tam olarak anlaşılamamıştır. Ülke orijini etkisi hakkında hatırı sayılır derecede bir literatür meydana gelmiştir. Ürün kategorileri, ülke imaji, ürün fiyatı, marka adı, algılanan kalite, ürün aşinalığı ve deneyiminin bu kavram üzerinde etkisi bulunmaktadır. Ancak ülke orijini çalışmaları, bu etkiyi artıran bazı kavramsal ve yöntemsel eksikliklere sahiptir. Var olan eksikliklerin üstesinden gelebilmek adına bu çalışma, ülke orijini etkisini nitel bir yöntemle araştırmak için tasarlanmıştır. Türk tüketicilerinin farklı kategorilerdeki gerçek satın alma kararları analiz edilmiş ve ülke orijini etkisinin ürüne özgü olduğu bulunmuştur. Bu çalışma, marka imajının ve ürün fiyatının ülke orijini etkisi üzerinde düzenleyici etkisi olduğu göstermiştir. Ayrıca ülke orijini etkisinin oluşumuna yeni bir yorum getirerek, ülke orijini etkisinin öncülerini ve sonuçlarını gösteren genel ülke orijini etkisi modeli geliştirmiştir.
Özet (Çeviri)
Country of origin is an important aspect of perceived quality and it plays a crucial role in product evaluations and purchase intentions. It has been subject of many studies in the field of international marketing and consumer behavior. Especially perceived quality of a product from a specific country is very important for understanding the country of origin effect. Although there are some studies investigating purchase intentions, country of origin effect is not well understood since the literature does not give importance to actual purchase decisions. A considerable literature has grown up about the country of origin effect. Product categories, country image, product price, brand name, perceived risk, product familiarity and experience have an influence on this concept. However, country of origin research has also some conceptual and methodological drawbacks that inflate this effect. To overcome existing drawbacks, this study was designed to explore country of origin effect with a qualitative methodology. Actual purchase decisions of Turkish consumers were analyzed in different product categories and country of origin effect was found to be product-specific. This study showed that brand image and product price have moderator effect on country of origin effect. It has also developed a general country of origin effect model that shows its antecedents and consequences by making a new interpretation of its formation.