Çok ürünlü sezonluk hazır giyim perakendeciliğinde dinamik fiyatlandırmayla gelir optimizasyonu
Revenue optimization with dynamic pricing in multiproduct seasonal apparel retailing
  1. Tez No: 410363
  2. Yazar: AYSEL ÇETİNDERE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gelir Optimizasyonu, Hazır Giyim Perakendeciliği, Dinamik Fiyatlandırma, Revenue Optimization, Apparel Retailing, Dynamic Pricing
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmanın amacı, perakendecilik sektöründe faaliyet gösteren hazır giyim firmalarında talep tahmin modeline ve çeşitli oranlarda etkili olan stok maliyetlerine bağlı olarak dinamik fiyatlandırma yoluyla optimal fiyatların belirlendiği gelir optimizasyon modeli kurmak ve çeşitli kaynaklardan temin edilen ürünlerden maksimum gelir elde edecek şekilde optimal envanter düzeylerinin belirlenmesini sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda firmanın satış verilerinden yararlanılarak lojistik regresyon analiziyle talep tahmin modeli kurulmuştur. Talep tahmin modelinden elde edilen talep oranlarına, satış fiyatlarına, satılan ürün miktarlarına ve üç aşamalı olarak belirlenen satış sezonlarında farklı oranlarda etkili olan stok maliyetlerine bağlı olarak sekiz farklı durum senaryosu için gelir optimizasyon modelinden elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir. Ayrıca firmanın farklı kaynaklardan temin edilen ürünleri için belirlenen ilk dört durum senaryosuna göre maksimum gelir sağlayacak optimal envanter düzeyleri belirlenmiştir. Bu çalışma talebin zamandan bağımsız olarak envanter düzeylerinden ve satış fiyatlarından etkilendiği sınırlı bir zaman periyodunda sezonluk ürün satışı yapan firmalar için sezon sonuna doğru değişen oranlarda etkili olan stok maliyetlerine göre maksimum gelir sağlayacak envanter düzeylerinin ve kaynak seçimlerinin belirlenmesi konusunda önemli bir katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
In that study it is aimed to establish demand forecast model and revenue optimization model via dynamic pricing for the firms that operate in ready made clothing sector. It is also aimed that determine optimal inventory level for the maximum revenue. Related with that perspective, demand forecast model is established by using sales datas and method of logistics regression analysis. Revenue optimization model outcomes are analysed according to different cases that are demand ratios from demand forecast model, sales price, sales volume and with respect to three level sales season inventory costs. Meanwhile, optimum inventory levels are described for the different products according to four situation scenarios. This study contributes considerable information for resources options and inventory levels that provides revenue maximization in the limited time free period of demand level for the retailers that operating seasonal sales.