El Veledü'ş-Şefik ve Hafidü'l Halik adlı kaynağa göre Anadolu Selçukluları
Anatolian Seljuks according to el Veledü'ş Şefik ve Hafidü'l Halik
  1. Tez No: 410367
  2. Yazar: KUBİLAY KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Niğdeli Kadı Ahmed, el-Veledü'ş-Şefik, Anadolu Selçukluları, Anadolu Selçuklu Kaynakları
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Selçukları'ın Anadolu'yu fethi ve ardından bu coğrafyada yayılma süreçlerini anlatan çok fazla yerli kaynak esere ne yazık ki sahip değiliz. 680/1282 yılı civarında İbn Bibi olarak tanınan, asıl adı Nasıruddin Hüseyin b. Muhammed tarafından kaleme alınan El-Evamirü'l-Alaiyye fi'l-Umuri'l-Alaiyye, Aksarayi Kerimüddin Mahmud tarafından 723/1323 tarihinde kaleme alınan Müsameretü'l-Ahbar ve'l-Hafidü'l-Halik ve 723/1323 tarihinde ismi bilinmeyen bir müellif tarafından kaleme alınan Tarih-i Al-i Selçuk isimli bu eserler başlıca kaynakları oluşturmaktadır. Aynı zamanda bu ismini zikrettiğimiz eserlerin yanı sıra birde Niğdeli Kadı Ahmed tarafından 733/1333'te kaleme alınan el-Veledü'ş-Şefik ve'l-Hafidü'l-Halik isimli bu gruba kısmen dâhil edilebilir. Kadı Ahmed'in eseri ise diğerlerinden muhtasar bir İslam tarihi kitabı olması yönü ile ayrılır. Bu çalışmada, temel olarak ismini en son zikretmiş olduğumuz eser içerisinde yer alan Anadolu Selçukluları ile ilgili kısmı ele alınarak, diğer kaynaklarla karşılaştırılması ve Anadolu Selçuklu tarihi açısından önemi ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Much to our regret we don't have too many primary sources that explain Seljuks' conquests in Anatolia and the process of their expansion on these lands. El-Evamirü'l-Alaiyye fi'l-Umuri'l-Alaiyye which was written in the year of 1282 (680 H.) by Nasıruddin Hüseyin bin Muhammed who is also known İbn Bibi, Müsameretü'l-Ahbar ve'l-Hafidü'l-Halik which was written in the year of 1323 (723 H.) by Aksarayi Kerimüddin Mahmud and Tarih-i Al-i Selçuk which was written in the year of 1323 (723 H.) by unknown writer are main sources on this issue. Aside from the works mentioned above, the work of Niğdeli Kadı Ahmed who is writer of el-Veledü'ş-Şefik ve'l-Hafidü'l-Halik which was written in the year of 1333 (733 H.) would be evaluated on this category to a certain degree. To be a brief book on the history of Islam is difference of Kadı Ahmed's work from the earlier. In this study I have tried to explore the parts related with Anatolian Seljuks in the work of Kadı Ahmed by comparing with other sources and to manifest importance of this book from the point of history of Anatolian Seljuk. eywords: Niğdeli Kadı Ahmed, el-Veledü'ş-Şefik ve'l-Hafidü'l-Halik, Anatolian Selcuks, Primary Sources of Anatolian Seljuk.