Vergi Hukuku açısından doğal afetler
Natural disasters in terms of Tax Law
- Tez No: 410368
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TOSUNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Maliye, Law, Finance
- Anahtar Kelimeler: Doğal Afet, Mücbir Sebep, Terkin, Natural Disasters, Force Majure, Cancelation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde jeopolitik konumu ve iklim özellikleri gibi bir takım sebeplerden ötürü doğal afetlere maruz kalmaktadır ve bu afetlerden etkilenen mükelleflerin vergi ile ilgili ödev ve yükümlülüklerini ne şekilde yerine getirmesi gerektiği önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bilindiği gibi, Vergi Hukukunda mükellefin şekli ve maddi ödevleri yer almaktadır ve mükellefin bu ödevlerini zamanında yerine getirememesinin bir takım yaptırımları olmaktadır. Ancak doğal afet gibi durumlarda mükellef tüm iyi niyet ve çabasına rağmen, bu ödev ve yükümlülüklerini ya zamanında yerine getirememektedir ya da eksik yerine getirebilmektedir. Kanun koyucu bu gibi durumlarda mükellefi, kanunlar karşısında korumak adına bir takım önlemler almıştır. Başta mücbir sebep müessesi olmak üzere, terkin, fevkalade amortisman, şüpheli, değersiz ve vazgeçilen alacaklar karşılığı ayrılması ve yenileme fonu gibi müesseseler, mükelleflerin doğal afetler karşısında yerine getiremedikleri ödev ve sorumlulukları nedeniyle güç durumda kalmasını önlemekte yahut doğal afetlerin etkilerinin azaltılması amacına hizmet etmektedir. Bu çalışmada bahsi geçen müesseselerin teori ve pratikteki şartlarına, kimler için geçerli olduğuna, hangi durumlarda uygulanabileceğine ve ortaya çıkan problemlerin ne şekilde çözüleceğine yönelik sorunlar araştırmaya çalışılmıştır. Doğal afetlere maruz kalan mükelleflerin bu afetten etkilendiğini ne şekilde ispatlayacağı ve idareye karşı ne şekilde ileri süreceği hususu araştırmaya yön vermiştir. ''Vergi Hukuku Açısından Doğal Afetler'' adlı çalışmada doğal afetlerin neler olduğu, hukuk düzeni içindeki yeri, kimler için geçerli olduğu, mükellef ve idareyi ne şekilde etkilediği, mükellefin doğal afete maruz kalması durumunda yapması gerekenler ayrıntılarıyla incelenmeye çalışılmıştır. Sonuç bölümünde ise, uygulamada ortaya çıkan sorunlara ve çözüm önerilerine değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Due to a set of the reasons like the geopolitical location and climate specifications in our country like whole world, our country exposes to natural disasters and the way of actualization of the task and liabilities of the taxpayers affected from these natural disasters, is confronted as an important subject. As is known, the form and material tasks of the taxpayers take place in Tax Law and there are some enforcements related with the non-performance of these tasks in due time. However the taxpayer is not able to fulfil or actualizes his liabilities and tasks shortly in the situations like natural disasters despite all his good intention and effort. The lawmakers have taken some legal precautions for protecting the taxpayer against the law in these kinds of situations. Initially to save provisions for the force majures, cancelation, emergency amortization, doubtful, valueless and waived receivables or establishments like replacement fund prevent the taxpayers to be in a difficult situation for the tasks and liabilities which are not fulfilled against the natural disasters or serve for the purpose of decreasing the effects of the natural disasters. In this study, it is tried to search the problems related with the conditions of establishment in theory and application, the persons for the validation, the place of applications and the method of solving the problems that may occur. The subject of proofing the effect of the taxpayer who exposed to the natural disasters and the form of submitting the evidences to the administration, has directed this research. In the study with the title ''Natural Disasters in terms of Tax Law", it is tried to examine the types of natural disasters, their places within the law order, its validity, its effect on the taxpayer and administration and the obligations of the taxpayers in case being exposed to the natural disasters. In the conclusion section, the problems which occur in the application and solution offers are referred.