Proje yönetimi ve proje yönetiminde insan kaynakları yönetimi süreçleri: Bir örnek uygulama
Project management and human resources management processes at project management: An example of implementation
  1. Tez No: 410369
  2. Yazar: İBRAHİM BAYRAKTAROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLER TOZKOPARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Proje, Proje Yönetimi, Proje İnsan Kaynakları Yönetimi, Project, Project Management, Human Resources Management at Project Management
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 253
Özet
Her geçen gün yeni rakiplerin ve üretilen ürün ve hizmetlerin arttığı günümüzde, organizasyonların varlıklarını sürdürebilmesi ve rekabette öne geçebilmesi giderek zorlaşmaktadır. Bu durum karşısında başarılı olmanın yolu; müşteri odaklı çalışarak, yeni ürün ve hizmetleri onların beklentilerini karşılayacak nitelikte benzersiz çıktılar sunmaktan geçmektedir. Bu doğrultuda, organizasyonlar, yenilik yapmak adına hızla ilerlemek için projeler oluşturmakta ve proje ekiplerini yönetmektedir. Proje organizasyon yapılarının yönetimi, organizasyonların olağan faaliyetlerinin yönetiminden daha farklı özelliklere sahiptir. Projelerin kendilerine özgü, birbirini izleyen veya birlikte yürütülen ancak tekrarlanmayan faaliyetlerden oluşmaları sebebiyle projelerin yönetiminde; özel organizasyon yapı ve faaliyetlerine ihtiyaç duyulur. Genel yönetim ilkelerinin kurallarının etkin bir proje yönetimi için yeterli olmaması, bu alan üzerinde yeni bir çalışma konusu oluşturmaktadır. Bunun sonucu olarak proje yönetimi, günümüzde ayrı ve son derece karmaşık bir yönetim alanı olarak gelişmektedir. Proje yönetiminin ve projelerin gerçekleştirilmesinde ihtiyaç duyulan proje insan kaynakları yönetiminin araştırılması amacıyla hazırlanan bu çalışmada; proje, proje yönetimi ve proje insan kaynakları yönetimi konuları detaylı biçimde ele alınarak, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin, bir yıllık süreyi kapsayan, İzmir ilinde çeşitli sektörlere yönelik nitelikli iş gücünün yetiştirilmesinin hedeflendiği proje, örnek bir uygulama olarak incelenmiştir. İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği'nin“Nitelikli İşgücü Programları”adını verdiği bu projesinin gerçekleştirilmesi sonucunda; elde edilen nitelikli iş gücünün, ihtiyaç duyulan kurumlara yerleştirilmesi ile rekabet üstünlüğü sağlamalarına imkan tanıyacak olan iş gücüne kavuşmalarının ve bu yolla müşterilerinin ihtiyaçlarına özgü, benzersiz ürün ve hizmeti sağlamaya yarayacak nitelikli iş gücünün önemi vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the present day, where new competition and product and service offerings are ever-increasing, sustaining the presence of organisations and further, getting ahead in competition becomes progressively challenging. Considering this demanding competitive environment firms operate in, the key to success is adopting customer-focused practices to provide inimitable outcomes through products and services that seamlessly meet their expectations. In this light, organisations generate projects and administer project teams to achieve rapid progress and innovation. The management of project organisation structures is essentially different to that of established organisational proceedings. Due to the unique, consecutive or concurrent yet non-repeated proceedings of projects, individual organisational structures and operations are required for project management. The inadequacy of conventional management principles in efficient project management practices constitutes a fresh field of study within this discipline. Consequently, contemporary project management evolves into a singular and immensely intricate domain of managerial practice. In the present study, aimed at investigating project human resources management required for the management and effective execution of projects, the subjects of project, project management and project human resources management have been addressed in depth through examining the year-long project by Izmir Chamber of Craftsmen and Artisans on fostering qualified workforce for various business sectors within the province of Izmir as an exemplary implementation. Through monitoring the successful completion of the project titled“Qualified Workforce Program”by Izmir Chamber of Craftsmen and Artisans, this study intended to accentuate the significance of allocating qualified workforce attained via the project to the required institutions in order to achieve competitive advantage and by this means, provide the inimitable product and services specific to customer-needs.