A study on the service quality components of container shipping
Konteyner taşımacılığı hizmet kalitesi bileşenleri üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 410372
  2. Yazar: RESUL TEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURMUŞ ALİ DEVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet Kalitesi, Konteyner Taşımacılığı, Konteyner Taşımacılığı Hizmeti, Türkiye, Service Quality, Container Shipping, Container Shipping Service, Turkey
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Konteyner taşımacılık hatlarının rolü son yıllarda değişmiş ve gelişmiştir. Küreselleşmenin etkisi ile müşterilerini memnun etmek için yeni stratejiler geliştirmişlerdir. Şimdilerde müşterileriyle ilişkilerini yönetmeye daha fazla özen göstermektedirler. Konteyner taşımacılık hatları hizmet performanslarını sürekli geliştirerek hizmet mükemmelliğini kazanmaya çalışırlar. Konteyner taşımacılık hatları hizmet performanslarını geliştirebilmek için yükletenlerin konteyner taşımacılık hizmetinden ne beklediklerini bilmelidir. Bu nedenle konteyner taşımacılığı hizmet kalitesi boyutlarını belirlemek çok önemlidir. Bu çalışmanın esas amacı hizmet kalitesi boyutlarını açıklamak ve konteyner taşımacılığında hizmet kalitesini ölçmeye yönelik bir model önermektir. Bu amaca ulaşmak için ROPMIS modelini temel alan bir anket geliştirilmiş ve Türkiye'de faaliyette bulunan nakliye müteahhitlerine uygulanmıştır. Çalışmada sonuç olarak konteyner taşımacılığında hizmet kalitesini ölçmeye yönelik 24 değişkenden oluşan 6 boyutlu bir model önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The role of container shipping lines has changed and evolved in recent years. Container shipping lines need to develop new strategies to satisfy their customers because of globalization and increasing requirements of the customers. Nowadays, container lines are required to give more attention to managing relationships with their customers. Container shipping lines need to achieve service excellence by constantly improving their service performance. They should understand what the shippers expect from container shipping services for improving their service performances. Therefore, it is important to determine dimensions and components of container shipping service quality. The main aim of this study is to explore the dimensions of service quality and propose a model for measuring service quality in container shipping. In order to reach this aim a questionnaire was developed based on ROPMIS Model and applied on the freight forwarders in Turkey. As a result of the study, a reliable and valid scale consisting of 6 dimensions with 24 variables was explored for measuring container shipping service quality.