Liderin güç kaynakları kullanımı ilişkisi üzerine bir araştırma
A study on the relationship between the use of leader's power resources
  1. Tez No: 410371
  2. Yazar: FERHAT AĞÇAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL BUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lider, Liderlik Kuramları, Güç, Güç Kaynakları, Leader, Leadership Theories, Social Power, Bases of power
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Günümüzde örgütlerin varlıklarını devam ettirebilmesi, belirlenen hedeflere belli bir plan dahilinde ulaşabilmesi, örgütlerin en önemli kaynağı olan insan unsurunun en etkin ve verimli bir şekilde kullanılabilmesi için yetkinlik sahibi liderlere olan ihtiyaç daha da artmıştır. Liderin örgüt amaçlarını en iyi şekilde başarabilmesi için elinde bulundurduğu güç kaynaklarını çok iyi tanıması, hangi koşullarda kullanılması gerektiğini bilmesi ve çalışanların bunlara karşı gösterebileceği tepkileri önceden tahmin etmesi gerekir. Örgüt içerisindeki bu dinamikleri değerlendiremeyen liderler amaçların gerçekleştirilmesini sağlayamayacağı gibi örgüt içerisindeki insan unsuruna dayalı olumsuzlukların da kaynağı olacaktır. Örgütsel bağlılığın üst düzeyde olmasını isteyen yöneticiler yönetim aşamasında uzmanlık ve özdeşlik gücünü kullanmaya ağırlık vermeli ve buna uygun liderlik tipleri sergilemelidirler. Çünkü kendilerine her anlamda örnek davranışlar sergileyen, özel bilgi, beceri ve tecrübe sahibi yöneticiler astlar tarafından tercih edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, organizations requirements to competent leaders has increased in order to continue their existence, to reach a certain set of goals within a certain plan, effective and efficient use of human element which is the most important resources of organization. Leaders should understand power resources in their hand, know how to use them in conditions and predict the reactions previously that the employees may reveal against them in order to achieve the aims of organization in the best way. Leaders who can not asses these dynamics in the organization will not achieve the goals of the organization and will be the sources of the negative impacts that depends on the human factor. The managers who want to have organizational commitment at the high level should consider to use expertise and identity power resources during the management stage and exhibit leadership types accordingly. Because, the managers who exhibit exemplary behaviour in every sense, special knowledge, skill and experience preferred by the subordinates.