Legal aspects of multimodal transportation: A Turkish approach in multimodal transport problems
Karma taşımanın hukuki boyutu: Karma taşıma problemlerine bir Türk yaklaşımı
  1. Tez No: 410373
  2. Yazar: MEHMET SERDAR ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. NİL KULA DEĞİRMENCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Ulaşım, İşletme, Law, Transportation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Karma Taşıma, Karma Taşıma Hukuku, Uluslararası Konvansiyonlar, Mahkeme Kararları, Türkiye, Multimodal Transport, Intermodal Transport Law, International Conventions, Court Decisions, Turkey
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Karma taşıma yükü birden fazla taşıma modu kullanarak bir yerden başka bir yere sevketmektir. Karma taşıma zinciri hava, kara ve deniz taşıma modlarını birbirine bağlayıp tek bir mod altında toplayarak etkili, uygun maliyetli, çevreye duyarlı bir şekilde karma taşıma operatörü olarak bilinen tek bir taşıma operatörünün sorumluluğunda kapıdan kapıya taşımayı sağlar. Tek bir karma taşıma hukuku olmadığından dolayı taşıma hukuku, herhangi bir kayıp, hasar veya cargonun gecikmesi durumlarında, karma taşıma anltlaşmalarından dolayı karar verme aşamasında yeterli açıklığa sahip değildir. Karma taşımadaki sorumluluk sınırları davadan davaya çeşitlilik göstermektedir, bu da davadaki karma taşıma operatörünün sorumluluğundaki belirsizliği dahada arttırmaktadır. Bu çalışmanın asıl amacı Türkiye mahkemelerinin karma taşımaya ilişkin davalarda verdiği kararları ve öngörülen problemleri incelemektir. Türkiye'de karma taşıma problemlerinin nasıl çözüldüğü ve karma taşıma mahkeme kararları yeni Türk Ticaret Kanunu açısından incelenmiştir. Böylece yeni yasal düzenlemenin karma taşımadaki ihtiyaçları karşılayıp karşılamadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Multimodal transport refers to the transport of goods from one point to another via more than one mode of transport. The chain that interconnects different links or modes of transport- air, sea and land into one complete process that ensures an efficient, cost- effective, environmentally door-to-door movement of goods under the responsibility of a single transport operator, known as a multimodal transport operator. Due the fact that there is no uniform multimodal transport law, transport law has no sufficient means to create certainty as to the legal consequences of any loss, damage or delay of cargo resulting from multimodal carriage contracts. Liability rules vary greatly from case to case and give rise to uncertainty concerning the extent of a multimodal carrier's liability in a given situation. The main objective of this study is examine Turkish court decisions and prescriptive problems related with multimodal transport. How multimodal transport problems was solved in Turkey and new Turkish Commercial Code (TCC) multimodal transport regulations were examined in terms of Turkish court decisions. Thus it will be determined whether the needs of multimodal transport will be met through new legislative studies.