Türkiye-Avrupa Birliği ortaklığında hizmetlerin dolaşımı
Movement of services in Turkey-European union association
- Tez No: 410374
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HACI CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Türkiye-Avrupa Birliği Ortaklığı, Hizmetlerin Serbest Dolaşımı, Vizesiz Avrupa, Avrupa Birliği Adalet Divanı, Avrupa Birliği Müktesebatı, Mevzuat Uyumlaştırılması, The European Union, Turkey-European Union Association, Free movement of services, visa-free Europe, the European Union Court of Justice of the European Union acquis, Regulatory Harmonization
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Birliği Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Türkiye ile Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) arasında 1963 yılında Ankara'da imzalanan bir anlaşmayla ortaklık ilişkisi kurulmuştur. Ortaklık ilişkileri çerçevesinde ortaya çıkan hukuk ve bu bağlamda tanınan haklar, Avrupa Birliği'nde (AB) Türk vatandaşlarının hukuki durumu açısından giderek önem kazanmaktadır. Türkiye/AB ortaklık rejiminden kaynaklanan hakların birçoğu Türk hukukunda da geçerlilik arz etmektedir. Özellikle Katma Protokolün 41/1 maddesinin standstill kuralı önemli uygulama bulacağı kesindir. Konu bu yönüyle de incelmeye değer ve gerekli görünmektedir. Çalışmada, ilk önce Türkiye/AB Ortaklığının hukuki temellerine değinilmekte, bunun ardından da ortaklığın hizmetlerin serbest dolaşımına ilişkin hükümleri ele alınmaktadır. Bu kapsamda AB Adalet Divanının konuyla ilgili kararları esaslı bir şekilde incelenmektedir. Çalışmanın son bölümünde tam üyelik sürecinde hizmetlerin serbest dolaşımına ilişkin gelişmeler ortaya konulacaktır.
Özet (Çeviri)
In 1963, Turkey and the European Economic Community (EEC) have established an association by signing Ankara Association Agreement. Consequently, the association also influences the common law and the common rights between the parties, as result the significance of the Turkish Citizenship has become an important subject. The rights that have been established as the consequences of this association also have already been subjects to Turkish law. Especially, in the Additional Protocol, Article 41 Paragraph 1, the implementation of standstill rule has become determined. At this rate, this topic has become very important and necessary to be analyzed. Firstly, this paper will explain about the fundamental status of the EU-Turkey Association and furthermore this paper will also explain the free movement's provisions and services in correlation with that matter. The principles used in the decisions of the Court of Justice of the EU will also be used to analyze this topic. Additionally, the last chapter of this paper will explain the free movement and its progress concerning about becoming full membership of the EU.