Konteyner limanlarında hizmet kalitesinin iyileştirilmesi: Kalite fonksiyonu göçerimi uygulaması
Quality improvement in container port services: Quality function deployment
- Tez No: 410407
- Danışmanlar: PROF. DR. DURMUŞ ALİ DEVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Konteyner Limanı, Liman Hizmetleri, Kalite Fonksiyon Göçerimi, Container Port, Port Services, Quality Function Deployment
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Ürün ve hizmetlerin müşteri gereksinimlerine göre tasarlanması fikriyle yola çıkan, şirketler ile müşterilerin aynı dili konuşmasını sağlayan ve sistematik bir uygulama olan Kalite Fonksiyon Göçerimi, günümüzün modern ve kalite odaklı yönetimlerinin vazgeçilmez bir uygulaması olmuştur. Uygulama ilk dönemlerinde sadece üretim aşamaları üzerinde tasarlanmış, fakat hizmet sektöründeki yaşanan önemli gelişmelerin ardından, her alanda kullanılabilen bir yaklaşım haline gelmiştir. Dünya ticaretinin büyük kısmının deniz yolu ile gerçekleşmesi, bu sürecin alt yapısını oluşturan limanların uluslararası geçit görevi üstlenmesine sebebiyet vermiştir. Son dönemlerde konteyner taşımacılığının gözle görülür şekilde artması, liman hizmetlerini kullanıcılar adına daha da önemli kılarken liman yöneticilerini ise daha iyi hizmet vermeye yöneltmektedir. Tüm bu sonuçlar içerisinde, araştırmada yer alan uygulamalar konteyner liman hizmetleri kullanıcılarının temel gereksinimlerinin belirlenmesini ve liman yönetimi ile ortak bir dil kurulmasını hedeflemiştir.
Özet (Çeviri)
Quality Function Deployment becomes one of essential development tool of the current quality management with designing products or services prioritizing customer needs approach and providing a common language between customers and managers. In the past it was just only used for manufacturing processes. But today, with the development of service sector; Qualit Function Deployment is now used for many different fields of the service based companies. Today with the effects of the maritime transportation's essential role in world trade, seaports become central gateway of the transportation processes. After the major developments in containerization, port services turn into something more crucial for its users and force managers to provide better services. As a consequence of this knowledge, all the practices in the related research completely focuse on defining the demands of container port service users, and aim to develop a common language between customers and container port managers.