Tıp alanında kullanılan bazı ünitelerdeki radyolojik doz tayini ve karşılaştırılması
Determination and comparison in radiological doses on some medical unit
  1. Tez No: 410784
  2. Yazar: BEDRİ CİHAN TUNÇEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSKENDER AKKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Nükleer Tıp, Radyoloji, Radyasyon güvenliği, bazı radyasyon çalışanları absorblanan doz tespiti, Tc99m, FDG, X-ışını, Gama Kamera, PET-CT, Anjiyografi, Röntgen, KMD, mamaografi, radyofarmasötik, Nuclear Medicine, Radiology, Radiation safety, some employees absorbed dose of radiation detection, technetium-99m, FDG, X-ray, gamma camera, PET -CT, Angiography, BMD, mamaograf of radiopharmaceuticals
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu tez çalışmasında nükleer tıp ünitesinde Tc99m, FDG radyofarmasötikleri ve radyoloji ünitesinde X-Işını ile çalışan personellerin tüm vücut biyolojik doz ölçümlerini gerçekleştirdik. Teşhis ve tanı da aynı zamanda da tedavide günümüzde kullanılan ve hayatımızın bir parçası olan radyoaktivitenin tıbbi çalışanşanlar üzerindeki etkileri anlayabilmemiz ve yasal sınırlamaların yeterli olup olmadığını (IRCP, NCRP. TAEK), çalışanların radyasyon güvenliğinin (ALARA) farkındalıklarının tespit edilmesi yeni yasal düzenlemelerin gerekli olup olmadığının tespiti için gerçekleştirdik. Çalışmamda Gama Kamera, Röntgen, Dexa, PET-CT, Mamaografi, Anjiyografi cihazlarında radyasyonla çalışan doktor, hemşire ve teknisyenlerin tüm vücut biyolojik doz ölçümlerini 20 iş günü boyunca birikmiş ve her gün mesai başlangıcından bitimine kadar geçen süredeki doz artışlarını Polimaster marka 1703mo-1b model radyasyon ölçüm cihazı ile gözlemlenildi.
Özet (Çeviri)
In this study the nuclear medicine unit 99m, the radiopharmaceutical FDG whole-body biological and radiological unit dose measurements were carried out by employees of the X-ray. Detection and diagnosis that it is not at the same time is also currently used in the treatment and our understanding of their impact on radioactivity medical workers are a part of our lives and adequate legal restrictions (IRCP, NCRP. TAEK), employees' radiation safety (ALARA) to determine the awareness that it is necessary for new legislation we performed for detection. Gamma Camera In my study, X-ray, Dexa, PET -CT, Mamaograf of radiation doctors working in Angiography devices, nurses and technicians of all body biological dosimetry of 20 working days during the cumulative and every day, working up from start to finish Polimaster dose increases the time the brand 1703mo -1b models I have observed with radiation measuring device.