Farklı güncel adeziv sistem ve beyazlatma ajanlarının kullanımı ve antioksidan uygulamasının mine dokusunun bağlanma özelliği üzerine etkilerinin in vitro olarak değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of different current adhesive systems and bleaching agents? usage and antioxidant treatment on the bond feature of enamel in vitro.
  1. Tez No: 411029
  2. Yazar: CEREN ÖZGE BİÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAY ATTAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Adeziv sistem, beyazlatma, antioksidan, bağlanma dayanıklılığı, Adhesive system, bleaching, antioxidant, bond strength
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Biçer, C.Ö. Farklı Güncel Adeziv Sistem ve Beyazlatma Ajanlarının Kullanımı ve Antioksidan Uygulamasının Mine Dokusunun Bağlanma Özelliği Üzerine Etkilerinin İn Vitro Olarak Değerlendirilmesi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tedavi Programı Doktora Tezi, Ankara, 2012. Bu in vitro çalışmanın amacı iki farklı tip beyazlatma işleminin ardından farklı bekleme süreleri sonunda antioksidan uygulayarak ya da uygulamadan iki farklı güncel adeziv sistem ile birlikte uygulanan nanokompozit rezinin mineye kesme tipi bağlanma dayanıklılığının değerlendirilmesidir. Çalışmada 408 adet çekilmiş insan üst ve alt çene santral ve lateral dişleri kullanılmıştır. Mine yüzeyleri zımparalanarak düzleştirildikten sonra dişler 34 gruba ayrılmıştır (n=12). Beyazlatma işlemi yapılmadan iki farklı adeziv sistemin uygulandığı ilk 2 grup kontrol gruplarıdır. Kontrol grupları dışındaki grupların yarısında ev tipi (Opalescence Oh!) diğer yarısında ofis tipi (Opalescence Boost PF) beyazlatma işlemi yapılmıştır. Beyazlatma işlemlerinin ardından farklı bekleme süreleri sonunda (beyazlatmanın hemen ardından, 1, 2 ve 3 hafta sonra) grupların yarısında antioksidan uygulanmış diğer yarısında uygulanmamıştır. Tüm grupların yarısında self-etch (Adper Easy One) diğer yarısında ise etch&rinse (Adper Single Bond 2) adeziv sistem uygulanarak kompozit (Filtek Ultimate) örnekleri dişlere bağlanmıştır. Örnekler kesme tipi bağlanma dayanıklılığı testine tabi tutulmuş, ardından kırılma tipi analizi için stereomikroskop altında incelenmiş ve her gruptan bir örnek tarama elektron mikroskobu (SEM) ile değerlendirilmiştir. Veriler ANOVA, Welch ANOVA, Tukey HSD ve bağımsız t testleri ile analiz edilmiştir. Beyazlatma işlemi minede bağlanma dayanıklılığını azaltmıştır ve bu azalma ofis tipi beyazlatma için daha fazla olmuştur (p?0,05). Etch&rinse adeziv sistem self-etch adeziv sisteme göre daha yüksek bağlanma dayanıklılığı göstermiştir (p?0,05). Bu çalışmada kullanılan antioksidan tek başına bağlanma dayanıklılığı üzerinde anlamlı bir etki göstermemiştir (p?0,05). Bağlanma kuvvetinde anlamlı bir artış sağlanabilmesi için restoratif işlemlerin en az 2 hafta ertelenmesi uygundur.
Özet (Çeviri)
Bicer, C.O. Evaluation of the Effects of Different Current Adhesive Systems and Bleaching Agents? Usage and Antioxidant Treatment on the Bond Feature of Enamel In Vitro. Hacettepe University Health Sciences Institute PhD Thesis in Restorative Dentistry, Ankara, 2012. The aim of this in vitro study was to evaluate shear bond strength of a nanocomposite resin which is applied with two different current adhesive systems to enamel at the end of different waiting periods after two different bleaching treatments with or without antioxidant application. Four hundred and eight extracted human maxillary and mandibulary central and lateral teeth were used in the study. The teeth were divided into 34 groups after enamel surfaces were flattened with sandpaper (n=12). The first two groups which two different adhesive systems applied without bleached previously were the control groups. Home bleaching (Opalescence Oh!) was applied in the half and office bleaching (Opalescence Boost PF) was applied in the other half of the groups except control groups. After bleaching treatments, at the end of different waiting periods (immediately after bleaching, 1, 2 and 3 weeks later) antioxidant was applied in the half and was not applied in the other half of the groups. Composite (Filtek Ultimate) specimens were bonded to teeth with the self-etch (Adper Easy One) in the half and with the etch&rinse (Adper Single Bond 2) adhesive system in the other half of the groups. Specimens were put through shear bond strength test, then examined under a stereomicroscope to determine failure modes and one specimen from each group was evaluated with scanning electron microscope (SEM). Data were analyzed with ANOVA, Welch ANOVA, Tukey HSD and independent t tests. Bleaching treatment reduced the bond strength in enamel and this reduction was greater for the office bleaching (p?0.05). Etch&rinse adhesive system showed higher bond strength than self-etch adhesive system (p?0.05). The antioxidant used in this study didn?t show a significant effect on the bond strength alone (p?0.05). Delaying restorative treatments at least 2 weeks is suitable to satisfy a significant increase in bond strength.