Thrips tabaci Lindeman ve Frankliniella occidentalis (Pergande) (Thysanoptera: Thripidae)'in Antalya ili sebze seralarındaki bulaşma oranları ve populasyon değişimleri üzerine araştırmalar
Infestation rate and population fluctuation ofThrips tabaci Lindeman and Frankliniella occidentalis (Pergande) (Thysanoptera: Thripidae) at vegetable greenhouses in Antalya province (Turkey)
  1. Tez No: 411330
  2. Yazar: SALİHA GÖKÇE ÖZOKCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF KARSAVURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Frankliniella occidentalis, Thrips tabaci, bulaşma oranı, populasyon değişim, Antalya, örtüaltı, sebze, Frankliniella occidentalis, Thrips tabaci, infestation rate, population fluctuation, Antalya, greenhouse, vegetables
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu tezde, 2012-2013 yılları arasında tarımsal faaliyetlerin yapıldığı açık ve örtüaltı alanlarda, bitkiler üzerinde ekonomik zararlara neden olan Thrips tabaci Lindeman ve Frankliniella occidentalis (Pergande) (Thysanoptera: Thripidae)'in Antalya ili ve çevresindeki yakın ilçelerindeki sebze yetiştiriciliği yapılan örtüaltı alanlarında bulaşma oranları ve populasyon değişimleri araştırılmıştır. Trips bulaşma oranları, ekim, şubat ve nisan aylarında, Antalya'nın merkez ve yakın ilçelerindeki domates, biber, hıyar, patlıcan yetiştiriciliği yapılan, ısıtmasız cam ve plastik seralarda araştırılmıştır. Populasyon değişimi için Kurşunlu ve Yurtpınar köylerinde yetiştirilen Kapya cinsi biber bitkisi için haftada bir kez 3 cam ve 3 plastik serada sayım yapılmıştır. Sayım yapılan her serada 30 bitkinin orta ve üst kısımlarından olmak üzere toplam 60 çiçeği; alt, üst ve orta kısımlarından 3'er yaprak olmak üzere, toplam 90 yaprağı incelenmiştir. Çalışma sonucunda, yaprak ve çiçeklerde F. occidentalis'in bulunduğu görülmüş, Thrips tabaci'ye rastlanmamıştır. Bulaşmaların, ekim ayında en fazla Alanya'da bulunan plastik patlıcan serasında, şubat ayında en fazla Serik'te bulunan plastik patlıcan serasında, nisan ayında ise en fazla Serik'teki plastik ve cam patlıcan seralarında olduğu kaydedilmiştir. Kurşunlu bölgesinde ergin ve nimf F. occidentalis popuslasyonunun, mayıs ayında en yüksek seviyesine ulaştığı görülmüştür. Yurtpınar bölgesinde ise ergin F. occidentalis populasyonu nisan ve mayıs aylarında yükselmiş, nimf populasyonu ise mart ayında en yüksek seviyesine ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, 2012-2013, between the open and greenhouse areas where agricultural activities, Thrips tabaci Lindeman and Frankliniella occidentalis (Pergande) (Thysanoptera: Thripidae) causing economic damage on plants in Antalya province and surrounding contamination in vegetable cultivation made greenhouse area near the infestation rates and population fluctuations are investigated. Trips infestation rates, October, February and April, near the district center and tomato, pepper, cucumber, eggplant with cultivation, has been investigated in unheated glass and plastic greenhouses in Antalya. Kapia grown in number in once a week for 3 glass and 3 plastic greenhouses plant was made in Kursunlu and Yurtpınar villages population fluctuations. 30 plants in each greenhouse with flowers, including the number of partners and a total of 60 of the top; the lower, upper and middle portions of the leaves of 3, including a total of 90 leaves were examined. In conclusion, it was found that F. occidentalis is located in the leaves and flowers. Infestation rates are maximum on plastik eggplant greenhouse at Alanya on October, maximum on plastik eggplant greenhouse at Serik on February and maximum both at plastik greenhouse and glasshouse eggplant in Serik on April. In Yurtpınar F. occidentalis's adult population increased in April and May, the nymph population has reached its highest level in March.