Şiddetli preeklampsili gebelerde magnezyum sülfat' ın biyofizik profil ile umblikal ve middle serebral arter doppler akımlarına etkisi
The effect of magnesium sulfate on biophysical profile and umbilical-cerebral artery doppler flow in pregnant woman with severe preeclampsia
  1. Tez No: 315833
  2. Yazar: MUHAMMET USTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN İNGEÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: şiddetli preeklampsi, Magnezyum, Doppler, biyofizik profil, severe preeclampsia, magnesium, Doppler, biophysical profile
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmanın amacı, Magnezyum sülfatın şiddetli preeklampsili olgularda biyofizik parametreler ile umbilikal arter ve middle serebral arter (MCA) doppler indeks ölçümleri üzerindeki etkisinin araştırılması idi.Çalışmamızda Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine Haziran 2009 ile Haziran 2012 tarihleri arasında başvuran 18-40 yaş arası, 34. gestasyonel haftanın üzerindeki 20 şiddetli preeklampsi tanılı gebe, prospektif olarak incelendi. Gebeliğin 34.haftasından sonra TA ? 160/110mmHg olan hastalar ve 24 saatlik idrarda >5g veya spot idrarda ?3+ proteinürisi olan hastalar çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya alınan şiddetli preeklampsili hastalara magnezyum sülfat yükleme dozu (4,5 gram) sonrası 2 gram\saatten sürekli infüzyon verildi. Hastalara uygulamanın 0., 24. ve 48., saatlerinde biyofizik profil skorlaması (BFP) ve umbilikal ve middle serebral arter (MCA) doppler incelemeleri yapılarak veriler kaydedildi ve analiz edildi.Çalışma sonuçları incelendiğinde; hastalarda Magnezyum sülfat uygulaması sonrası 24. saatteki BFP değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı düşüş izlendi. Antenatal Magnezyum sülfat uygulamasından en sık etkilenen BFP parametreleri sırasıyla non-stres test, fetal hareket, fetal solunum ve fetal tonus idi. Fakat söz konusu 4 parametreye bağlı düşen BFP skorlarının, Magnezyum infüzyonunun 48. saatinde tekrar artttığı görüldü. Çalışmamızda Magnezyum sülfat uygulamasının 0., 24. ve 48. saatlerinde, umblikal artere ait PI, S/D, EDV ve PSV parametrelerinde yapılan incelemede anlamlı fark tespit edilmedi. Sadece 24. ve 48. saatteki umblikal arter RI değerlerinin 0. saat umblikal arter RI değerinden anlamlı düzeyde düşük olduğu bulundu. MCA üzerindeki incelemede ise hastalarda EDV, PSV parametrelerinde anlamlı fark görülmedi. Fakat MCA da 48. saatteki S/D, PI, RI oranlarının, 0. ve 24. saatte ki oranlardan anlamlı düzeyde düşük olduğu bulundu.Sonuç olarak Magnezyum sülfatın doppler parametreleri üzerinde oluşturduğu değişiklikler genel olarak değerlendirildiğinde, bu değişikliklerin, magnezyumun BFP üzerinde oluşturduğu değişikliklere göre çok düşük düzeyde olduğu söylenebilir. Bu bulgular ışığında antenatal Magnezyum sülfat uygulaması sonrası ölçülen BFP skorlarında orta düzeyde tespit edilen düşüklüklerin (4-6 arası) fetal distres anlamına gelmeyebileceği, magnezyuma bağlı geçici etkiye bağlı olma ihtimalinin yüksek olduğu ve bu bilginin gebeliğin geleceği üzerinde karar verme sürecinde dikkate alınması gerektiği mutlaka akılda bulundurulmalıdır. Ayrıca, Magnezyum sülfat uygulamasını takiben BFP skorları düşük olarak tespit edilen hastalarda, söz konusu durumun magnezyuma mı yoksa mevcut fetal sıkıntıya mı bağlı olduğunun ayırt edilmesinde, doppler parametrelerinin kullanılmasının, gebeliğin prognozu hakkında karar vermede yardımcı bir yöntem olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the effect of magnesium sulfate on biophysical parameters and umbilical artery and middle cerebral artery (MCA) doppler indices in patients with severe preeclampsia.Twenty pregnant woman, between the ages of 18-40 years, who were admitted to Obstetrics and Gynecology Department, Ataturk University School of Medicine between June 2009 and June 2012, and diagnosed to have severe preeclampsia large number of 34th gestational week, were prospectively investigated in this study. Pregnant woman who had TA ? 160/110mmHg and proteinuria of ?5g in 24-hour urine or ? +3 proteinuria in spot urine test were included in the study. Patients with severe preeclampsia received magnesium sulfate loading dose (4.5 g) after the 2 gr \ h continuous infusion was given. Magnesium sulfate -treated patients were investigated at the 0, 24 and, 48 hours of the application by performing biophysical profile scoring (BPP) and the umbilical and middle cerebral artery (MCA) doppler examinations after which the data recorded were analyzed.Analysis of study results revealed that; in the patients, 24 and 48 hour BPP values showed a statistically significant decrease. The most affected BPP parameters after the administration of antenatal betamethasone were non-stress test (NST), fetal breathing, fetal movements and fetal tones respectively. However, it is recorded that, decreasing BPP scores due to those 4 most affected parameters, began to increase after the 48. hour. On the analysis of the umblical artery PI, S / D, EDV and PSV parameters belonging to the 0, 24 and, 48 hours of magnesium administration revealed no statistically significant difference in the patients. Only the umbilical artery RI ratio at the 24 and 48 hours of magnesium sulfate administration was found to be significantly lower. On the analysis of the MCA EDV and PSV parameters belonging to the 0, 24 and, 48 hours of magnesium administration revealed no statistically significant difference in the patients. But the MCA PI, RI and, S\D parameters ratio at the 48 hour of magnesium sulfate administration was found to be significantly lower than 0 and 24 hours of magnesium sulfate administration.As a result, when the changes in the Doppler parameters after Magnesium sulfate administration are evaluated in general, these changes can be regarded as trivial when compared to the changes on the BFP that magnesium incurred. In the light of these findings, we suppose that moderately decreased BPP scores, measured after administration of antenatal Magnesium sülfate, may not be due to fetal distress and is most likely due to the temporary effect of magnesium and suggest that this information should be kept in mind in decision-making process for the future of pregnancy. We also suggest that , in patients who were detected to have low BPP scores following magnesium administration, the use of Doppler parameters would be the alternative method to distinguish whether the situation is due to Magnesium sulfate or fetal distress, and thus to decide about the prognosis of pregnancy.