Atatürk Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Asl 582 - Mc 40 numarada kayıtlı Mecmû'anın Mecmû'aların Sistematik Tasnifi Projesine (MESTAP) göre tasnifi (174a - 243a) (inceleme - metin)
- Tez No: 412258
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN KEMAL TAVUKÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klâsik Türk edebiyatı, şiir mecmuaları, MESTAP, Classical Turkish literature, poem collections, MESTAP
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 461
Özet
Köken itibariyle Arapça“cem¡ ”(جمع ) kökünden gelen“mecmû¡a”kelimesi,“toplanıp biriktirilmiş, tanzim ve tertip edilmiş şeyler heyeti”anlamına gelir. Edebî bir terim olarak ise mecmûa,“farklı kişilere ait metinlerin/metin parçalarının bir araya getirildiği eserler bütünü”anlamına gelmektedir. Umumiyetle kütüphanelerde“Mecmû'a-i Eş'âr”ya da“Mecmû'atü'l-Eş'âr”isimleriyle kayıtlı bulunan şiir mecmûaları arasında, hususen klâsik şiirimize ait belirli nazım şekilleri ve türlerinden şiirlerin bir araya getirilmesiyle tertip edilen mecmûalar da mevcuttur.“Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi”(MESTAP) dâhilinde hazırlamış olduğumuz çalışmamızda incelediğimiz mecmûa, M. Fatih Köksal'ın tasnifine göre“herhangi bir nazım türü veya nazım şekli birliği/müşterekliği aranmaksızın derlenmiş manzum metinlerden oluşan toplamalar”şeklinde tanımlanan şiir mecmû'alarındandır. Bu çalışmada Atatürk Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Asl 582-Mc 40 numarada Mecmû'a-i Eş'âr ismiyle kayıtlı şiir mecmû'asının (174a-243a) arasındaki varakları“Mecmû'aların Sistematik Tasnifi Projesi”(MESTAP)'ne göre değerlendirip yazı çevrimini yapılarak, bu bölümle ilgili değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The word of“mecmûʿa”originated from Arabic“cemʿ”(جمع ) means“the things collected”. As an literary term, the mecmua means that“the works collected literary works belonging to diverse poets”. Among the mecmuas in the libraries save as“Mecmua-i Eşar”or“Mecmuatü'l- Eşar”, there are the poem mecmuas (poem collections) consisting of significant poetry species and forms. The mecmuas in this study we prepared inside of The Project Systematic Classification of Mecmua's (MESTAP) are poem collections in capacity of colleetanea, according to Agâh Sırrı Levend's classification they are second line. In this study the poem collections numbered Asl 582-Mc 40 in the Central Library of Universty of Atatürk classified according to The Project Systematic Classification of Mecmua's (MESTAP).