Roger Garaudy'de İslam algısı
Roger Garaudy's perception of Islam
- Tez No: 412259
- Danışmanlar: PROF. DR. LATİF TOKAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Roger Garaudy, Allah, İslam, Kur'an, Şeriat, Sosyalizm, Kadın, Tasavvuf, Dinler Arası Diyalog, Entegrizm, Roger Garaudy, Allah, Islam, Quran, Sharia, Socialism, Woman, Sufism, Interreligious Dialogue, Entegrizm
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
“Roger Garaudy'de İslam Algısı”başlıklı tezimiz, insanlığın yaklaşık bir asrına şahitlik etmiş bir düşünür olarak Garaudy'nin 1982'de mü'mini olduğu İslam dini hakkındaki görüşlerini, din felsefesi problemleri çerçevesinde ele almaktadır. Tez giriş, iki bölüm, sonuç ve kaynakçadan oluşmaktadır. Tezimizin ilk bölümünde Garaudy'nin din, felsefe, bilim, sanat ilişkisine bakışı ortaya konulmaktadır. İkinci bölümde ise düşünürün eylem felsefesi üzerine inşa ettiği İslam tasavvuru“Allah”,“Kur'an”,“Şeriat”,“Sosyalizm”,“Kadın”,“Tasavvuf”,“Dinler Arası Diyalog”ve“Entegrizm”başlıkları çerçevesinde ele alınmaktadır. Garaudy, İslam tasavvurunda ele aldığı birçok konuda Müslüman olduktan sonra da değişmediğini söylediği dünya görüşünü düşüncelerine yansıtmış, içinde bulunduğu yüzyıla ayna tutarak İslam'ı, batının kitlesel felaketine karşı reçete olarak sunmuştur. Ancak İslam'ın yeni(den) bir solukla kitleleri peşinden sürükleyebilecek bir rönesans gerçekleştirmesi gerektiğini düşünmektedir. Müslümanların, geleneksel/klasik İslam anlayışından farklı olarak, diyalog zemininde ortak bir medeniyet arzusuyla kurtuluş teolojisini gerçekleştirebileceğine olan inancı, İslam'ın teorik ve pratikteki hemen her meselesiyle ilgilenmesine ve İslam adına söz söyleyenleri de bu meselelerin hassasiyetine davet etmesine yol açmıştır.
Özet (Çeviri)
The study titled Roger Garaudy's perception of Islam handles Garaudy's views about Islam within in terms of the religion philosophy. This study is composed of five parts; introduction, two discussion parts, conclusion and references. In the first part of the study, Garaudy's overwiev of religion, philosophy, science, art and their releationship are presented. In the second part, Garaudy's“envision of Islam”which he built on commission philosophy have been studied within the frame of“Allah”,“Qur'an”,“Sharia”,“Socialism”,“Woman”,“Sufism”,“Interreligious Dialogue”and“Entegrizm”. Garaudy had reflected his worldview on his thoughts about which he said they didn't change even after he chose to be muslim. In addition he had presented Islam as a recipe for the western mass disaster by holding a mirror to the century he lived in. However he believed that Islam needs a renaissance which could lead the people with a new breath. His belief that Muslims can perform their liberation theology with the desire of a common civilization on the base of dialogue, has led Graudy to deal with theoretical and practical issues of Islam and people who speak in the name of Islam to the sensitivity of these issues.