Osmanlı Devleti'nde mesleki ve teknik okullar: 1876 – 1908
Vocational and technical schools in Ottoman State: 1876 – 1908
  1. Tez No: 412271
  2. Yazar: YAŞAR ARSLANYÜREK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET EYİCİL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Teknik Eğitim, Education and Training, History, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, II. Abdülhamid, Mesleki ve Teknik Eğitim, Mektep, Modernleşme, Ottoman Empire, II. Abdulhamid, Vocational and Technical Education, School, Modernization
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
HazırlanıOn üçüncü yüzyılın ortalarından itibaren Türk toplumunun sosyo ekonomik hayatında çok önemli bir yere sahip olan Ahi Teşkilatı, Türkiye'de mesleki ve teknik eğitimin temelini oluşturdu. Bu kurum, XIII. yüzyıldan XVI. yüzyıla kadar sadece Müslüman esnaf ve sanatkârların üye olabildiği bir müessese olarak varlığını devam ettirdi. Sonraları gedik adı altında ve farklı dinlerden esnaf ve sanatkârların bir arada olduğu bu kurumlar, mevcut ihtiyaçları karşılayamadığından 1861 yılında kaldırıldı. Osmanlı Devleti'nin çöküşünü önlemek ve ihtiyaç duyulan alanlara nitelikli insan yetiştirmek amacıyla devlet, Tanzimatla birlikte askeri alanlarda, mesleki ve teknik eğitimde bazı yenilikleri yapmak durumunda kaldı. Osmanlı Devleti'nde, XVIII. yüzyıla kadar yaygın olarak Ahi teşkilatında yürütülen mesleki teknik eğitim, usta çırak ilişkisi içerisinde küçük atölyelerde verilmekteydi. 18. yüzyılda Avrupa'da başlayan Sanayi İnkılâbı'nın meydana getirdiği teknolojik gelişmelerle mesleki ve teknik eğitimin önemi daha iyi anlaşıldı. Tanzimatla başlayan eğitimde modernleşme, askeri alanlardaki ihtiyaçları karşılamak üzere uygulandı. Modern eğitim, mesleki ve teknik eğitimde uygulanırken askeri ihtiyaçları karşılamaya öncelik verildi. Böylece mesleki ve teknik eğitim, askeri okulların programında yer aldı. 1876'dan sonra bu eğitim askeri okulların dışında da uygulandı. İhtiyaç duyulan tüm alanlarda mevcut imkanlar doğrultusunda mesleki ve teknik okullar açılmaya başlandı. Ülkedeki uzman, öğretmen ve teknik bilgiye sahip eleman açığını gidermek amacıyla yurt dışına öğretmen ve öğrenciler gönderildi. Avrupa'dan öğretmen ve uzmanlar getirilerek mesleki ve teknik eğitim alanındaki müfredatlar ve yenilikler çağdaş hale getirildi.
Özet (Çeviri)
The Akhism Organization that had been a very important place in socio-economic life of Turkish societies since the mid-thirteenth century was the basis for the vocational and technical education in Turkey. This institution that can become a member of the only Muslim craftsmens and artisans continued existence from 13th century to 16th century. Later, this institution that was a combination of artisans and craftsmen from different religions under the name of“Gedik”was removed for failing to meet the current needs in 1861. In order to prevent the collapse of the Ottoman Empire and train qualified people to needed areas, the state made some reforms with Tanzimat Period in military fields, vocational and technical education. In the Ottoman Empire, vocational and technical education that conducted in Akhism organizations were given in small workshops within master-apprentice relationship. In the 18th century, the importance of vocational and technical education was better understood because technological developments caused by the Industrial Revolution started in Europe. Modern education that started with Tanzimat Period applied to meet the needs of the military. Modern education was given priority to meet military requirements while performing in vocational and technical education. Thus, vocational and technical training took part in program of military school. After 1876, this education underwent in other schools. Vocational and technical schools were started to open in line with available facilities in all fields. Teachers and students were sent abroad in order to fix lack of staff such as teacher, technical personel. Curriculum of vocational and technical education was modernized by teachers and experts brought from Europe.