Dünya ve Türkiye'de doğal taş sektörü: Kahramanmaraş ili sektör analizi
World and Turkey natural stone sector: Sector analysis in Kahramanmaraş
  1. Tez No: 412270
  2. Yazar: ÜMİT GENÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜCEL AYRIÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal Taş, Mermer, Kahramanmaraş, Sektör, Türkiye, Natural Stone, Marble, Kahramanmaras, Sector, Turkey
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bulunduğu ortamın oluşum özellikleri hakkında ve kullanıldığı yapılar vasıtasıyla geçmiş medeniyetler hakkında bilgi vermesi açısından önemli bir özelliği içerisinde barındıran doğal taşlar, insanlık tarihine ve gelişimine ışık tutmuştur. Artan talep, gelişen bilgi ve teknoloji sayesinde kullanım alanı sürekli artan doğal taşlar, insanlık için vazgeçilmez yapı taşları haline gelmiştir. Böylece ülkelerin ekonomilerinde önemli yer almaya başlamış ve günümüzde uluslararası bir sektör olma özelliğine kavuşmuştur. Doğal taşların bu özelliğinden ilham alınarak başlanan bu çalışmada, önce doğal taş türleri tanıtılmış ve çeşitli görsellerle desteklenmiştir. Daha sonra dünya doğal taş rezervleri ve doğal taş ticareti konusunda bilgi verilmiş, dünya doğal taş ticaretinde önemli rol oynayan ülkelerin doğal taş sektörleri tanıtılmıştır. Dünya doğal taş sektörüne yön veren ülkelerden biri olan Türkiye'de, doğal taş sektörünün mevcut durumu hakkında bilgiler verilmiş, sektörün sorunları anlatılmış ve bu sorunlar için çözüm önerileri sunulmuştur. Aynı zamanda bu çalışmada doğal taş sektörü, Kahramanmaraş ili açısından da değerlendirilmiş olup, Kahramanmaraş ilinin maden rezervleri ve potansiyeli hakkında bilgiler verilmiş ve Kahramanmaraş doğal taş sektörünün mevcut durumu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Natural stones, which have an important feature regarding giving information about past civilizations thanks to structure of them and formation features of environment that they exist, set light to history of humanity and evolution of humanity. Natural stones have become essential building stone for humanity as its usage area increases constantly due to increasing demand, progressing knowledge and technology. Thus, natural stones are getting playing an important part in countries' economy and have a feature as being an international sector nowadays. In this study launched by inspiring from natural stones' this feature, the types of natural stones have been introduced firstly and multiple images have been added. Afterwards, information about the world's natural stone reserves and natural stone trade has been given and natural stone sectors of countries of which have an important role in the world natural stone trade have been introduced. Information about current situation of natural stone sector in Turkey being one of the countries that dominate the world natural stone sector has been given, problems of the sector have been expressed and solution suggestions for these problems have been offered. Meanwhile, natural stone sector has been evaluated with regard to Kahramanmaraş province, information about Kahramanmaraş province's mine reserves and potential has been given and current situation of Kahramanmaraş's natural stone sector has been scrutinized in this study.